Hofors Kommun logo, länk till startsida

Minoritetsveckan
30 sep-6 okt 2024

En del av Hofors kulturmånad

Förslag för dig

Under de senaste två århundraden har Sveriges historiska mångfald osynliggjorts och till rätt nyligen har det funnits en uppfattning om att Sverige historiskt varit ett homogent samhälle.

Men, våra fem nationella minoriteter har funnits sida vid sida med majoritetsbefolkningen i många århundraden. Det är först nu som de fem nationella minoriteterna blivit erkända som likaberättigade medlemmar av Sverige och att deras språk och kultur är en del av vårt gemensamma kulturarv. Minoritetsveckan arrangeras för att synliggöra och sprida kunskap om dessa grupper och deras språk.

Veckan är ett gemensamt arrangemang i regionen och bjuder på olika kulturevenemang, föreläsningar, utställningar, bokbord och dialoger.

Aktiviteter i Hofors

På Hofors bibliotek kommer veckan att uppmärksammas med bland annat ett bokbord, en digital utställning om de romska språken, samt en utställning som barn i årskurs 1 har skapat utifrån boken Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet/Anden Aaltonen och konsten att flyga. De kommer även att vara en finsk- svenskspråkig sagostund och ett finskspråkigt författarbesök.

Hofors teaterförening anordnar en föreställning om klimakteriet från den svenska teatern i Helsingfors. På hembygdsgården kommer det berättas om de finska krigsbarnen som kom till Hofors och en digital föreläsning från Umeå universitet då forskaren Anna-Lill berättar om samerna och sin forskning.

Hofors finska förening kommer tillsammans med PRO-Hofors, SPF och HTF bjuda på en kultureftermiddag med soppservering, dansworkshop, saftorkesterns musik och en konsert med Ville och Tommie.

Entré ungdom kommer att arrangera aktiviteter för sina medlemmar och kommunen kommer flagga med de nationella minoriteternas flaggor vid kommunhuset.

Mer information om de olika aktiviteterna finner du i programmet för minoritetsveckan.

Program Minoritetsveckan 2024

Ohjelma Vähemmistöviikko 2024

Välkomna att delta i minoritetsveckan!

Artikeln uppdaterades senast:

Aktuellt i Hofors kommun