Haga fjärilspark
Ett LONA-projekt i Hagaparken
Förslag för dig
Ett samarbete
Initiativet till LONA-projektet Haga fjärilspark i Hofors väcktes när Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning, VGS, genomförde projektet Bruksgräs till ängsmark i Hofors kommun. Vid inventering upptäckte vi gräsmarker i kommunen som vi fann värdefulla områden med ängsmarksväxter i bland annat Hagaparken. Tillsammans med Haga Trädgårdar, Hofors kommun och Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning (VGS) beslutade vi oss för att söka LONA-medel för att finansiera den planerade fjärilsparken i Hagaparken.
Syfte
Fjärilparken ska fungera som en livsmiljö för pollinerande insekter och stärka grönstruktur och biologisk mångfald. Parken ska erbjuda en rofylld, lärande och pedagogisk plats att vistas i. Vi vill att fjärilsparken ska fungera som ett redskap för att öka kunskapen bland medborgare och besökare på genomresa.
Integration
Fjärilsparken fyller en viktig del i det integrationsarbete som bedrivs i Haga trädgårdar. Det blir stimulerande och utvecklande för människor att få delta i att skapa en fjärilspark och genom det utveckla sin kunskap och kompetenser. Tillsammans förvandlar vi den stora gräsytan i området till en mångfald av ängsblommor och insekter.
Olika miljöer
Fjärilar och andra pollinerande insekter behöver blommande växter hela säsongen och varierande miljöer för tillgång till skydd och boplatser. I projektet ska vi skapa ängar med blommande växter, blommande träd, buskar och perenner, som förser insekterna med viktigt pollen och nektar hela säsongen. För skydd och boplatser åt insekterna skapar vi faunadepåer med död ved, stenrösen med hålrum och skrymslen och sandblottor i sydsluttningar.
Skapas i etapper
Vi kommer att skapa fjärilsparken i etapper mellan 2023 och 2025. Besökarna kommer ha möjlighet att successivt se den spännande utvecklingen av Haga fjärilspark. Mer information om projektet kommer under projektets gång.
Besökarna
Fjärilsparken ska locka barn och vuxna till en plats där de kan uppleva naturens växlingar, få information om olika miljöer i parken och om insekterna. Eller bara gå en långsam promenad.
LONA – Lokala naturvårdssatsningen
Den lokala naturvårdssatsningen, LONA, är ett bidrag som ska stimulera kommuners och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang.
Via LONA finns möjlighet att få upp till 50 procent i bidrag för att genomföra projekt till nytta för naturvård, friluftsliv och folkhälsa.
På länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om LONA-bidraget.
Kontakt - Haga fjärilspark
Kontakt Hofors kommun
Artikeln uppdaterades senast:
Aktuellt i Hofors kommun
-
Anna Samuelsson blir vår nya skolchef
Anna Samuelsson har tackat ja till att bli Hofors kommuns nya skolchef. Anna har varit tf skolchef sedan Ylva Appelgren slutade i början av oktober. Hon tillträder tjänsten 1 januari 2025. Tidigare har Anna arbetat som intendent i vår kommun, och har lång erfarenhet av att arbeta med skolfrågor och som skolledare. -
Kommunfullmäktige 10 december
På kommunfullmäktige beslutades bland annat att två avdelningar (Solen och Månen) på Persfallets förskola kommer att stängas permanent från 1 juli 2025.Kommunfullmäktige beslutade även om ett antal taxor samt val av ledamöter i olika nämnder för resterande mandatperiod.Ett nytt reglemente för Socialnämndens antogs. Ett reglemente reglerar vad socialnämndens uppdrag och ansvarsområde är. -
Pilotprojekt för investeringar i robusta offentliga måltider och dricksvattenförsörjning
Livsmedelsverket genomför ett pilotprojekt för att testa hur myndigheten kan arbeta för att stötta kommuners och regioners arbete med att stärka beredskapen inom offentliga måltider och dricksvattenförsörjning. 37 kommuner och regioner får ta del av bidrag inom ramen för projektet. Över 240 sökte bidraget och Hofors kommun är en av de 37 som får ta del av bidraget om 500 000 kr. -
Hofors kommun rustar för digitala prov
Sedan 1962 har man genomfört nationella prov i grundskolan. Att proven nu ska digitaliseras innebär stora utmaningar för kommunerna och har av Skolverket beskrivits som ett av de största IT-projektet någonsin i Sverige.