Hofors Kommun logo, länk till startsida

Haga trädgårdar

Växthuset och Café Haga - En plats där både människor och plantor växer.

Förslag för dig

I Haga trädgårdar förenas forskning och utveckling, sociala insatser genomförs för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden och som behöver arbetsträning, praktik och språkträning. Entreprenörskap blandas med odling av grödor och försäljning.

Framtid Haga startade som ett socialt projekt men har blivit så mycket mer under årens lopp. Dess syfte är nu både arbetsmarknadsinsatser, grön rehabilitering, försäljning av grödor till kommunens verksamheter (exempelvis skolor och äldreomsorg) och unika utvecklingsprojekt.

Öppettider i växthuset

Vardagar (måndag-fredag):
Kl. 10-15

Vad odlas och hur används det?

I växthuset kan man i stort sett odla året om, från januari till november. I början odlas växter med lång etableringstid, såsom auburgin, paprika, chili samt penséer. Därefter odlas tomatplantor, gurkor, sallad, olika kryddor och en del asiatiska grönsaker.

Växthuset har ett samarbete med kommunens verksamheter som regelbundet får leverans av grödor till både skolor och förskolor och därmed serveras till våra elever.

Vi levererar även sommarblommor till våra äldreboenden vilket ger möjligheter till härligt grönskande utemiljöer.

En del av det som odlas planterar vi i vår rehabträdgård och runt om i Hagaparken så att allmänheten ska kunna provsmaka och njuta av växtligheten.

I mån av överskott på plantor och grönsaker säljer vi även till privatpersoner.

Café Haga

I växthuset ligger Café Haga som drivs av Lokala mejeriet. Utbudet består av fräscha sallader, matiga mackor, fika och drycker.

Öppettider Café Haga

Se Café Hagas instagram Länk till annan webbplats. samt Café Haga/Lokala mejeriets facebooksida Länk till annan webbplats..

Projekt i växthuset

I växthuset pågår flera test- och utvecklingsprojekt, just nu testar Högskolan i Gävle en ny växthusteknik som sparar energi. Det är projekt som delvis finansieras av europeiska strukturfonden tillsammans med Region Gävleborg och europeiska jordbruksfonden. Projekten skulle kunna bidra till att stärka svensk livsmedelsproduktion. Det leder till att vi kan bli mer självförsörjande framöver, vilket i längden innebär att vi får en tryggare livsmedelsförsörjning.

Hos Framtid Haga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om projekten.

Kontakt Haga trädgårdar

Artikeln uppdaterades senast:

Kontakt Haga trädgårdar

Aktuellt i Hofors kommun