Hofors Kommun logo, länk till startsida

Trygg ung Hofors

Insatsen Trygg Ung Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har som syfte att utarbeta ett operativt arbetssätt för ungdomar mellan 16-29 år där det finns oro för kriminalitet, missbruk eller lider av psykisk ohälsa. Insatsen skall bygga upp samverkansstrukturer för att nyttja samhällets alla resurser samt utföra en operativ samverkan runt målgruppen.

Förslag för dig

Hofors kommun ser en stor ökning bland ungdomar där det sker orosanmälningar mot droger, psykisk ohälsa och kriminalitet, sedan 2021 har antalet fördubblats. Flertalet av dessa ungdomar som lider av psykisk ohälsa ser vi att det finns en sammankoppling med kriminalitet och missbruk. Kommunen bedriver idag sitt lagstadgade stöd till dessa ungdomar men har svårt att nå ut till målgruppen med samordnade insatser som finns inom kommunen.

Behovet är att gemensamt med andra myndigheter kunna erbjuda ett fullgott stöd till ungdomarna. Samhällets alla resurser behövs för att vända den minst sagt negativa utvecklingen i Hofors och för att dessa ungdomar inte permanent ska hamna i utanförskap.

Insatsen vill i samverkan med andra parter även arbeta operativt för att ge ungdomar möjligheter till att hitta vägar till ett liv där de försörjer sig via arbete eller kommer ut i studier med huvudmål att i framtiden göra en livstilsförändring och bli självförsörjande.

Detta projekt finansieras av Samordningsförbundet i Gävleborg där Hofors kommun är medfinansiärer och ägare till projektet under Individ och Familjeomsorgen, projektperioden är mellan 2024-09-01 – 2026-08-31.

Metod och aktiviteter

  • Individanpassad coachning, inkluderar jobb- och studiefokus.
  • Livskompetensutbildning
  • MI, Motiverande samtal.
  • Operativa insatser som skapar strukturerade utmaningar och aktiviteter som främjar samarbete, personlig tillväxt, självreflektion och bidrar till medvetenhet och personlig utveckling.
  • RBM-principen som är en grundläggande princip hos kriminalvården som minskar återfall och skapar förbättring av rehabiliteringsresultat.
  • BIPs förhållningssätt med bl.a. parallella insatser kommer att användas.

Samverkansgruppen träffas kontinuerligt för strategisk utveckling av samverkan kring målgruppen, för att lära sig om varandras verksamhet och uppdrag, kartlägga och diskutera individanpassade insatser samt gemensamt tillämpa BIPs verktyg för progression mätning.

I den samverkansgruppen ingår representanter från; Individ och Familjeomsorgen, politiker från socialnämnden, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Polisen, Elevhälsoteamet, BRÅ, Hofors HC/ Rehabkoordinatorer, Säkerhetsavdelningen/Samordnare, Kommunala aktivitets ansvaret samt representanter från aktuella ungdomsprojekt.

Utvärdering av projektet

Följeforskning genomförs kontinuerligt genom FoU Välfärd Region Gävleborg i samarbete med Samhällsmedicin med fokus socioekonomisk analys av insatsen.

Känner du någon som är i behov av denna insats eller att du själv är intresserad av att veta mer är du välkommen att kontakta någon av de anställda i projektet.

Artikeln uppdaterades senast:

Aktuellt i Hofors kommun