Samverkan Gävleborg
Hofors kommun deltar i Samverkan Gävleborg 2022
Förslag för dig
Projektet, som leds av Länsstyrelsen Gävleborg, har beviljats drygt 50 miljoner kronor från Asyl-, migrations- och integrationsfonden, AMIF.
Syftet med projektet är att genom samverkan mellan aktörer, utveckla arbetssätt och metoder för att göra det lättare för tredjelandsmedborgare att etablera sig i samhället. Genom ett förändrat arbetssätt lokalt kommer projektet kunna bidra till minskad väntetid för målgruppen, att fler får möjlighet till tidiga integrationsfrämjande insatser och nätverk samt öva språket.
I projektet Samverkan Gävleborg 2022 är kommunerna i Bollnäs, Hofors, Söderhamn, Hudiksvall, Ockelbo, Ovanåker, Nordanstig och Gävle projektparter tillsammans med RF-SISU Gävleborg och Högskolan i Gävle. Länsstyrelsen Gävleborg är projektägare.
Projektet pågår mellan 1 november 2022 till 31 oktober 2026.
Delprojektledare Åsa Axelsson berättar:
Under våren så har flera spännande insatser arbetats fram. En av insatserna är ”Introduktionslotsen” som är en insats som sträcker sig från att personen flyttar till kommunen fram till dess att andra insatser startar (oftast etableringsprogrammet). Insatsen innehåller både administrativt stöd, information om samhället samt att lära känna Hofors på olika vis.
En annan insats är metodutveckling av den av Arbetsförmedlingens anvisade insatsen språkträning som kommunen ansvarar för. Ett metodstöd har tagit fram som är indelat i olika teman under året och syftar till att genom samtal på enkel svenska både vara språkfrämjande och öka deltagarnas kunskap om det svenska samhället. Språket är en av våra främsta kulturbärare och ett viktigt redskap för att både definiera oss själva i förhållande till andra samt för att hitta vår identitet. Den språkfrämjande insatsen blir därför en viktig del både för individen själv, och inte minst för samhället i stort som ett steg till en snabbare etablering.
En tredje insats är att kommunens integrationsenhet i samarbete med biblioteket kommer att erbjuda barn- och föräldraträff en gång i veckan på biblioteket med start den 3 september klockan 10.00. Målgruppen är föräldralediga oavsett språknivå och etnicitet tillsammans med barn (0-3 år). Syftet är att skapa en mötesplats för föräldrar dit de kan komma för att hitta styrkan i sin föräldraroll tillsammans med andra. Det ska också vara en plats där deltagarna kan fortsätta att utveckla det svenska språket under sin föräldraledighet. Insatsen syftar också till att vara läsfrämjande genom lässtunder med bibliotekspedagoger, och kanske blir det ett första möte med det svenska språket för några av barnen.
Vi som arbetar i projektet tror och hoppas att dessa framarbetade insatser blir viktiga delar i allt annat värdefullt som redan görs i vår kommun, och ser fram emot att prova dessa i närtid!
Vill du läsa mera om projektet i sin helhet? Följ länken!
Kontakt projektledare
Kontakt Hofors kommun
Artikeln uppdaterades senast:
Aktuellt i Hofors kommun
-
Hofors kommun lanserar ny logotyp och grafisk profil
För att skapa en starkare och mer enhetlig kommunikation lanserar Hofors kommun nu en reviderad logotyp och en uppdaterad grafisk manual. Den nya designen ska användas från och med årsskiftet och är anpassad för både digitala och tryckta format. -
Anna Samuelsson blir vår nya skolchef
Anna Samuelsson har tackat ja till att bli Hofors kommuns nya skolchef. Anna har varit tf skolchef sedan Ylva Appelgren slutade i början av oktober. Hon tillträder tjänsten 1 januari 2025. Tidigare har Anna arbetat som intendent i vår kommun, och har lång erfarenhet av att arbeta med skolfrågor och som skolledare. -
Kommunfullmäktige 10 december
På kommunfullmäktige beslutades bland annat att två avdelningar (Solen och Månen) på Persfallets förskola kommer att stängas permanent från 1 juli 2025.Kommunfullmäktige beslutade även om ett antal taxor samt val av ledamöter i olika nämnder för resterande mandatperiod.Ett nytt reglemente för Socialnämndens antogs. Ett reglemente reglerar vad socialnämndens uppdrag och ansvarsområde är. -
Pilotprojekt för investeringar i robusta offentliga måltider och dricksvattenförsörjning
Livsmedelsverket genomför ett pilotprojekt för att testa hur myndigheten kan arbeta för att stötta kommuners och regioners arbete med att stärka beredskapen inom offentliga måltider och dricksvattenförsörjning. 37 kommuner och regioner får ta del av bidrag inom ramen för projektet. Över 240 sökte bidraget och Hofors kommun är en av de 37 som får ta del av bidraget om 500 000 kr.