Samverkan Gävleborg
Hofors kommun deltar i Samverkan Gävleborg 2022
Förslag för dig
Projektet, som leds av Länsstyrelsen Gävleborg, har beviljats drygt 50 miljoner kronor från Asyl-, migrations- och integrationsfonden, AMIF.
Syftet med projektet är att genom samverkan mellan aktörer, utveckla arbetssätt och metoder för att göra det lättare för tredjelandsmedborgare att etablera sig i samhället. Genom ett förändrat arbetssätt lokalt kommer projektet kunna bidra till minskad väntetid för målgruppen, att fler får möjlighet till tidiga integrationsfrämjande insatser och nätverk samt öva språket.
I projektet Samverkan Gävleborg 2022 är kommunerna i Bollnäs, Hofors, Söderhamn, Hudiksvall, Ockelbo, Ovanåker, Nordanstig och Gävle projektparter tillsammans med RF-SISU Gävleborg och Högskolan i Gävle. Länsstyrelsen Gävleborg är projektägare.
Projektet pågår mellan 1 november 2022 till 31 oktober 2026.
Delprojektledare Åsa Axelsson berättar:
Under våren så har flera spännande insatser arbetats fram. En av insatserna är ”Introduktionslotsen” som är en insats som sträcker sig från att personen flyttar till kommunen fram till dess att andra insatser startar (oftast etableringsprogrammet). Insatsen innehåller både administrativt stöd, information om samhället samt att lära känna Hofors på olika vis.
En annan insats är metodutveckling av den av Arbetsförmedlingens anvisade insatsen språkträning som kommunen ansvarar för. Ett metodstöd har tagit fram som är indelat i olika teman under året och syftar till att genom samtal på enkel svenska både vara språkfrämjande och öka deltagarnas kunskap om det svenska samhället. Språket är en av våra främsta kulturbärare och ett viktigt redskap för att både definiera oss själva i förhållande till andra samt för att hitta vår identitet. Den språkfrämjande insatsen blir därför en viktig del både för individen själv, och inte minst för samhället i stort som ett steg till en snabbare etablering.
En tredje insats är att kommunens integrationsenhet i samarbete med biblioteket kommer att erbjuda barn- och föräldraträff en gång i veckan på biblioteket med start den 3 september klockan 10.00. Målgruppen är föräldralediga oavsett språknivå och etnicitet tillsammans med barn (0-3 år). Syftet är att skapa en mötesplats för föräldrar dit de kan komma för att hitta styrkan i sin föräldraroll tillsammans med andra. Det ska också vara en plats där deltagarna kan fortsätta att utveckla det svenska språket under sin föräldraledighet. Insatsen syftar också till att vara läsfrämjande genom lässtunder med bibliotekspedagoger, och kanske blir det ett första möte med det svenska språket för några av barnen.
Vi som arbetar i projektet tror och hoppas att dessa framarbetade insatser blir viktiga delar i allt annat värdefullt som redan görs i vår kommun, och ser fram emot att prova dessa i närtid!
Vill du läsa mera om projektet i sin helhet? Följ länken!
Kontakt projektledare
Kontakt Hofors kommun
Artikeln uppdaterades senast:
Aktuellt i Hofors kommun
-
Vad har hänt i projektet Haga fjärilspark?
Vi är i mål med en stor del av projektet, men ännu återstår flera år av ihållande skötsel för att åtgärderna ska bära frukt. Vi har redan börjat se positiva resultat från skötseln så nu återstår tålamod för att låta naturen utvecklas. -
Är du nyfiken på bygglovsfrågor? Välkommen på öppet hus!
Har du frågor om strandskydd, enskilt avlopp, bygga nytt eller är du nyfiken på andra bygglovsfrågor? Välkommen på öppet hus och träffa oss på VGS, Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning. -
Höstlov med VR, teknik och natur
Ta chansen att besöka Science Centerhuset eller växthuset i Hagaparken när man öppnar upp för aktiviteter under höstlovet. -
Nytt arbetssätt för effektiv resursanvändning inom äldreomsorgen
För några år sedan infördes ”heltid som norm” i Hofors kommun. Det innebär att våra medarbetare har möjlighet att önska sin sysselsättningsgrad. Inom äldreomsorgen har många har valt att arbeta mer än tidigare, vilket lett till att vi nu har fler arbetstimmar än vad som behövs.