Överklaga kommunala beslut
Du som bor i Hofors kommun kan överklaga beslut som kommunen fattat. Det går att pröva lagligheten och i vissa fall även lämpligheten i kommunala beslut genom att överklaga dem.
Förslag för dig
Det gäller beslut som har fattats av ett kommunalt organ, det vill säga av kommunfullmäktige, kommunstyrelse eller av en nämnd. Det går också att överklaga beslut av en enskild förtroendevald eller tjänsteman som fattat beslut med stöd av delegation från en nämnd.
Laglighetsprövning
Om du anser att kommunen till exempel har fattat ett beslut som bryter mot en lag eller annan författning, kan du lämna in ett överklagande genom laglighetsprövning. Det kallades tidigare för kommunalbesvär.
En laglighetsprövning måste du lämna in skriftligt till förvaltningsrätten, senast inom tre veckor från den dag som kommunen har meddelat sitt beslut på kommunens officiella anslagstavla. I Kommunallagens (2017:725) 13 kap. kan du läsa mer om hur en laglighetsprövning går till.
Om ditt överklagande bifalls av förvaltningsrätten, upphävs kommunens beslut. Ett nytt beslut i frågan fattas inte automatiskt utan ärendet måste på nytt tas upp av kommunen.
Förvaltningsbesvär
Om du anser att ett kommunalt beslut som berör dig som privatperson är felaktigt, kan du överklaga det genom ett förvaltningsbesvär. Exempel på beslut som kan överklagas genom förvaltningsbesvär är bygglov, socialt bistånd eller skolskjuts.
Vid beslut som rör dig som individ är kommunen skyldig att informera dig om hur du kan överklaga beslutet. Du har tre veckor på dig från det datum du fick del av beslutet att överklaga det. Om ditt överklagande har kommit in i rätt tid skickar kommunen det vidare till den myndighet som ska överpröva beslutet. Om myndigheten inte ändrar beslutet enligt din begäran ska ärendet vidarebefordras till förvaltningsrätten.
Hur man överklagar
Om du vill överklaga kommunens beslut i förvaltningsärenden ska du skicka din skrivelse till:
Hofors kommun
813 81 Hofors
För att ditt överklagande ska kunna tas upp till prövning måste skrivelsen ha kommit in till kommunen inom tre veckor från den dag som du fick ta del av beslutet. Skrivelsen ska innehålla:
- Vilket beslut det är som du vill överklaga, till exempel genom att du anger ärendets diarienummer
- Varför du anser att beslutet ska ändras och vilken ändring du vill ha
- Kompletterande handlingar som stöder din ståndpunkt, om det finns sådana
- Ditt namn, adress och telefonnummer samt din underskrift
Kontakt Överklaga kommunala beslut
Kontakt Hofors kommun
Artikeln uppdaterades senast:
Aktuellt i Hofors kommun
-
Anna Samuelsson blir vår nya skolchef
Anna Samuelsson har tackat ja till att bli Hofors kommuns nya skolchef. Anna har varit tf skolchef sedan Ylva Appelgren slutade i början av oktober. Hon tillträder tjänsten 1 januari 2025. Tidigare har Anna arbetat som intendent i vår kommun, och har lång erfarenhet av att arbeta med skolfrågor och som skolledare. -
Kommunfullmäktige 10 december
På kommunfullmäktige beslutades bland annat att två avdelningar (Solen och Månen) på Persfallets förskola kommer att stängas permanent från 1 juli 2025.Kommunfullmäktige beslutade även om ett antal taxor samt val av ledamöter i olika nämnder för resterande mandatperiod.Ett nytt reglemente för Socialnämndens antogs. Ett reglemente reglerar vad socialnämndens uppdrag och ansvarsområde är. -
Pilotprojekt för investeringar i robusta offentliga måltider och dricksvattenförsörjning
Livsmedelsverket genomför ett pilotprojekt för att testa hur myndigheten kan arbeta för att stötta kommuners och regioners arbete med att stärka beredskapen inom offentliga måltider och dricksvattenförsörjning. 37 kommuner och regioner får ta del av bidrag inom ramen för projektet. Över 240 sökte bidraget och Hofors kommun är en av de 37 som får ta del av bidraget om 500 000 kr. -
Hofors kommun rustar för digitala prov
Sedan 1962 har man genomfört nationella prov i grundskolan. Att proven nu ska digitaliseras innebär stora utmaningar för kommunerna och har av Skolverket beskrivits som ett av de största IT-projektet någonsin i Sverige.