
Överklaga kommunala beslut
Du som bor i Hofors kommun kan överklaga beslut som kommunen fattat. Det går att pröva lagligheten och i vissa fall även lämpligheten i kommunala beslut genom att överklaga dem.
Förslag för dig
Det gäller beslut som har fattats av ett kommunalt organ, det vill säga av kommunfullmäktige, kommunstyrelse eller av en nämnd. Det går också att överklaga beslut av en enskild förtroendevald eller tjänsteman som fattat beslut med stöd av delegation från en nämnd.
Laglighetsprövning
Om du anser att kommunen till exempel har fattat ett beslut som bryter mot en lag eller annan författning, kan du lämna in ett överklagande genom laglighetsprövning. Det kallades tidigare för kommunalbesvär.
En laglighetsprövning måste du lämna in skriftligt till förvaltningsrätten, senast inom tre veckor från den dag som kommunen har meddelat sitt beslut på kommunens officiella anslagstavla. I Kommunallagens (2017:725) 13 kap. kan du läsa mer om hur en laglighetsprövning går till.
Om ditt överklagande bifalls av förvaltningsrätten, upphävs kommunens beslut. Ett nytt beslut i frågan fattas inte automatiskt utan ärendet måste på nytt tas upp av kommunen.
Förvaltningsbesvär
Om du anser att ett kommunalt beslut som berör dig som privatperson är felaktigt, kan du överklaga det genom ett förvaltningsbesvär. Exempel på beslut som kan överklagas genom förvaltningsbesvär är bygglov, socialt bistånd eller skolskjuts.
Vid beslut som rör dig som individ är kommunen skyldig att informera dig om hur du kan överklaga beslutet. Du har tre veckor på dig från det datum du fick del av beslutet att överklaga det. Om ditt överklagande har kommit in i rätt tid skickar kommunen det vidare till den myndighet som ska överpröva beslutet. Om myndigheten inte ändrar beslutet enligt din begäran ska ärendet vidarebefordras till förvaltningsrätten.
Hur man överklagar
Om du vill överklaga kommunens beslut i förvaltningsärenden ska du skicka din skrivelse till:
Hofors kommun
813 81 Hofors
För att ditt överklagande ska kunna tas upp till prövning måste skrivelsen ha kommit in till kommunen inom tre veckor från den dag som du fick ta del av beslutet. Skrivelsen ska innehålla:
- Vilket beslut det är som du vill överklaga, till exempel genom att du anger ärendets diarienummer
- Varför du anser att beslutet ska ändras och vilken ändring du vill ha
- Kompletterande handlingar som stöder din ståndpunkt, om det finns sådana
- Ditt namn, adress och telefonnummer samt din underskrift
Kontakt Överklaga kommunala beslut
Kontakt Hofors kommun
Artikeln uppdaterades senast:
Aktuellt i Hofors kommun
-
Kommunfullmäktige sammanträder den 12:e december
Klockan 17:30 den 12:e december sammanträder Kommunfullmäktige i Torsåkers Bygdegård. Fullmäktige kommer då att behandla bland annat revidering av kommunens lokala ordningsföreskrifter, taxa enligt lagen om sprängämneskursorer och motion om äldrekurator. Sammanträdet är öppet för allmänheten, varmt välkomna! -
Ung Nu Gävleborg
Ung Nu Gävleborg(UNG) är ett projekt som riktar sig till ungdomar som varken arbetar eller studerar och som är mellan 16 och 29 år.
Målet är att 300 ungdomar i regionen ska delta i insatser för att återgå till studier, få ett arbete eller närma sig arbetsmarknaden. -
3D-kartor förenklar samhällsbyggandet
Nya möjligheter tack vare visualiseringsmöjligheter med 3D och högkvalitativa bilder och höjddata som samlas in via drönare. Sandviken, Hofors och Ockelbo kommun ligger långt fram i utvecklingen. -
Finlands självständighetsdag uppmärksammas
Hofors kommun uppmärksammar Finlands självständighetsdag på grund av att Sverige och Hofors har en lång historisk anknytning till Finland. Det har under en lång tid flyttat många människor hit från Finland. Dessa personer är en stor del av Hofors historia och det finska språket och kulturen är en del av Hofors kulturarv.Hoforsin kunta huomioi Suomen itsenäisyyspäivän vieton, koska Ruotsilla ja Hoforsilla on pitkän ajan historiallinen yhteys Suomeen. Aikojen kuluessa ovat monet ihmiset muuttaneet Suomesta Ruotsiin. Nämä ihmiset ovat merkittävältä osaltaan vaikuttaneet Hoforsin historiaan ja Suomen kieli ja kulttuuri on osa Hoforsin kulttuuriperintöä.