Samhällsorientering
Samhällsorientering för nyanlända flyktingar
Sedan 1 december 2010 har kommunen ett lagstadgat ansvar att ge nyanlända flyktingar samhällsorientering på deras modersmål. Lagen syftar till att hjälpa nyanlända att snabbare komma in det svenska samhället och få kopplingar till arbetslivet.
Målsättningen är att deltagarna ska få insikt i och förståelse för det svenska samhället och samtidigt aktivera och stödja deltagarna till eget kunskapssökande.
Samhällsorienteringen omfattar åtta obligatoriska delar:
- Att komma till Sverige
- Att bo i Sverige
- Att försörja sig och utvecklas i Sverige
- Individens rättigheter och skyldigheter
- Att bilda familj och leva med barn i Sverige
- Att påverka i Sverige
- Att vårda sin hälsa i Sverige
- Att åldras i Sverige
Kommunens ansvar
Kommunen ska erbjuda minst 100 timmars samhällsorientering. Tillsammans med Sfi och arbetsförberedande insatser är samhällsorienteringen en obligatorisk del i etableringsplanen.
Meningen är att undervisningen ska vara mer praktisk än teoretisk. Undervisningen sker på deltagarnas modersmål och bygger på diskussion och dialog. Informatörer från organisationer och myndigheter, t ex. Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, bjuds in. Detta blandas upp med studiebesök på viktiga inrättningar för den nyanlända som tandläkare, vårdcentral, polisen etc.
Förslag för dig
Kontakt Hofors kommun
Artikeln uppdaterades senast:
Aktuellt i Hofors kommun
-
Hofors kommuns satsning på kultur 2025
Politiken har avsatt 1,5 miljoner kronor i en riktad satsning på kultur under 2025. Pengarna är fördelade på våra tre nämnder: barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden och kommunstyrelsen och är öronmärkta för olika typer av kulturprojekt. Ett avgörande kriterium för att få anslag är att projekten ska ske genom samverkan . -
Feriearbete 2025
Vill du prova dina kunskaper, få nya erfarenheter och få din första lön? Då är det dags att söka feriearbete på Hofors kommun. -
Minikockar på Regnbågens förskola
Kommande veckor kommer de äldsta barnen på förskolan Regnbågen (avdelning blå och lila) få testa på hur det är att jobba som kock. Barnen får hjälpa till att göra i ordning mellanmål till sina förskolekompisar. På bilden hjälper Alexander 6 år och Wilma 5 år kocken Johanna i köket. -
Stängningen av förskoleavdelningarna Solen och Månen samt kartläggning av personalbehov i förskolorna
I december fattade kommunfullmäktige beslut om att förskoleavdelningarna Solen och Månen permanent ska stängas från och med den 1 juli 2025. Detta med anledning av ett minskande barnantal.I barn- och utbildningsnämnden pågår just nu kartläggning och analys av framtida behov av personal i våra förskolor. Det minskande barnantalet i kommunen har skapat ett behov av att se över samtliga förskolors organisation och bemanning.