Regler & avgifter
Förslag för dig
Här hittar du information om de regler och avgifter som gäller för förskola i Hofors kommun, t ex vem som har rätt till förskola, hur man ansöker om plats och vilka avgiftsnivåer som gäller.
Har du frågor så kan du höra av dig till kommunens kösamordnare.
Vem har rätt till plats i förskola?
- Barn har rätt till förskola från ett års ålder utifrån vårdnadshavarnas förvärvsarbete, studier eller utifrån barnets behov.
- Barn i behov av särskilt stöd pga fysiska, psykiska eller andra skäl har rätt till förskola från ett års ålder.
- Barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga för vård av annat barn har rätt till 15 timmars förskola per vecka.
- Alla barn har rätt till avgiftsfri förskola 15 timmar per vecka från höstterminen det år barnet fyller tre år. Det kallas för allmän förskola och verksamheten följer skolans terminer och lov. Det är kommunen som beslutar hur timmarna ska fördelas.
Så här går det till att ansöka om plats
Ansökan om plats
Ansökan om plats i förskola kan göras genom kommunens e-tjänst eller genom blanketten Anmälan till förskoleplats. Ansökan ska ha kommit in till kommunen minst fyra månader innan behov finns.
När barnet fått en plats
När barnet fått en förskoleplats skickar kommunen ut information och blanketter.
Schema över barnets vistelsetid ska lämnas in. Om arbetstider/ studietider förändras ska nytt schema lämnas in. Förskolan kan komma att begära in arbetsschema/studieintyg undertecknat av arbetsgivare/studieanordnare.
Vid ändrade förhållanden, även när du står i kö, är det viktigt att du så snart som möjligt meddelar ändringen, till exempel grund för placering eller ändrad inkomst.
Planera för introduktion
För att barnet ska få en så bra start som möjligt i sin nya miljö är introduktionen en viktig tid. Den är också viktig för vårdnadshavare som nu får möjlighet att ta del av det som kommer att bli en stor del av barnets vardag.
Introduktionen följer ett schema som upprättas i dialog med föräldrarna och startar det datum barnet får en plats på förskolan. När du uppger datum för behov av förskoleplats är det viktigt att du räknar med cirka två veckors introduktion.
Övrigt
Hofors Kommun godkänner inte förskoleplacering i två kommuner.
- Kommunen är skyldig att erbjuda en förskoleplats inom fyra månader från det datum vårdnadshavare anmäler behov av barnomsorg (garantitid).
- Hofors kommun erbjuder plats utifrån kötid och närhetsprincipen. Förtur tillämpas inte.
- Vårdnadshavare kan ansöka om en plats vid närmaste förskola utifrån närhetsprincipen, men kommunen är inte skyldig att erbjuda plats vid en särskild förskola.
- Vårdnadshavare som tackar nej till en plats bedöms inte vara i behov av förskola och får göra en ny ansökan och ställa sig i kö på nytt.
- Vårdnadshavare som tackar ja till annan plats än sökt förskola, kan göra anmälan om omplacering och ställs i kö på nytt.
- Omplacering görs i mån av plats. Kötid gäller men inte garantitid.
Förskoleverksamheten är avgiftsbelagd. Avgiften beräknas på hushållets sammanlagda inkomst och om det finns syskon i förskola och/eller fritidshem.
- Avgift betalas från och med första inskolningsdagen och sedan tolv månader per år.
- Om förskoleplats sägs upp men barnet återfår plats inom 90 dagar* tas avgift ut för tiden däremellan.
- Om barnet byter från avgiftsbelagd förskoleplats till avgiftsfri allmän förskola och sedan tillbaka till avgiftsbelagd förskoleplats inom 90 dagar* tas avgift ut för tiden däremellan.
- Studiedagar, semesteruppehåll eller barns sjukdom medger inte avgiftsbefrielse.
- Om betalningen är försenad, tillämpas räntelagens regler om dröjsmålsränta och inkasso.
* Uppsägningstid för plats i förskola är 1 månad. De 90 dagarna räknas från uppsägningsdatum, dvs när barnet inte längre har platsen kvar.
Maxtaxa
Hofors kommun tillämpar maxtaxa (enligt Förordning 2001:160). Detta innebär att det finns ett tak för hur mycket du betalar i avgifter för förskola och fritidshem. Taket för 2025 är 1 783 kr per barn och månad. För att nå taket ska hushållets sammanlagda inkomst vara minst 59 440 kronor per månad före skatt.
Allmän förskola
Från höstterminen det år barnet fyller tre år har barnet rätt till allmän förskola 15 timmar per vecka under skolans terminer. Allmän förskola är avgiftsfri, men för de barn som behöver ytterligare tid tas en avgift ut enligt maxtaxans regler, men med ett avdrag. Avdrag på avgiften görs för alla 3-5-åringar och när fakturan kommer är avdraget redan gjort.
Avgiftsnivåer
Avgift tas ut i procent av hushållets månadsinkomst.
Barn 1 | Barn 2 | Barn 3 | |
---|---|---|---|
Barn 1-3 år* | 3% | 2% | 1% |
Dock högst kr | 1783 | 1189 | 594 |
Barn 3-5 år** Enbart allmän förskola | Ingen avgift | Ingen avgift | Ingen avgift |
Tid utöver allmän förskola | 2% | 1% | 1% |
Dock högst kr | 1189 | 594 | 594 |
* Avgiftsnivån gäller till höstterminens start det år barnet fyller 3 år.
** Avgiftsnivån gäller fr o m höstterminen det år barnet fyller 3 år.
Syskonrabatt
Avgift utgår för barn 1, 2 och 3 (gäller även syskon i fritidshem). För barn 4 är verksamheten avgiftsfri. För att få syskonrabatt ska syskonen vara folkbokförda på samma adress. Det yngsta barnet räknas som det första barnet, det näst yngsta barnet som det andra barnet och så vidare, oavsett verksamhetsform. Enbart barn i avgiftsbelagd verksamhet räknas.
Inkomstredovisning för avgiftsberäkning
När Hofors kommun beslutar om ditt barns avgift utgår kommunen från hushållets gemensamma inkomst. Hushållet kan bestå av en ensamstående förälder eller av ett par som är gifta/sammanboende och folkbokförda på samma adress. I dessa fall ligger bådas inkomster till grund för avgiften.
Din avgift beräknas på den inkomst som du redovisar på blankett. Förutom lön för arbete och inkomst av näringsverksamhet räknas också till exempel föräldrapenning, sjukpenning/sjukbidrag och arbetslöshetsersättning som inkomst.
Anges ingen inkomst kommer högsta avgift enligt maxtaxan att tas ut till dess att inkomstuppgift lämnas av hushållet.
Ändrad inkomst
Om hushållet får ändrad inkomst ska ny inkomst meddelas till Hofors kommun. Kommunen har rätt att i efterhand kräva in för lågt inbetald avgift, till exempel om hushållet angett felaktig inkomst.
Årlig inkomstjämförelse mot deklarerad inkomst
Hofors kommun gör en inkomstkontroll två år i efterhand. Den deklarerade inkomsten jämförs mot vad vårdnadshavare har uppgett till kommunen. I det fall den deklarerade inkomsten är högre än vad inlämnade uppgifter visar, kommer ett efterkrav på mellanskillnaden.
Möjlighet att ansöka om delad faktura
Om ett barns föräldrar har gemensam vårdnad, barnet bor växelvis hos föräldrarna samt båda föräldrarna har behov av plats, räknas båda föräldrarna som platsinnehavare. Det är då möjligt att ansöka om delad faktura, oavsett i vilken grad hushållen använder platsen. Avgiften grundas på den sammanlagda inkomsten i respektive vårdnadshavares hushåll. Detta innebär två fakturor som gäller samma barn. Den sammanlagda avgiften får dock inte överstiga avgiften för en plats.
Om vårdnadshavaren i ett av hushållen säger upp sin plats innebär det att den andra platsinnehavaren betalar hela avgiften utifrån sitt hushålls inkomster.
Anmäl ändrade familjeförhållanden
Anmäl ändrade familjeförhållanden till kösamordnaren. Det påverkar avgiften både uppåt och nedåt.
Vistelsetiden avgörs av vårdnadshavares behov. Normalt är det vårdnadshavarens arbetstid eller studier, med hänsyn till förflyttningstid eller dygnsvila, som styr hur länge barnet får vistas på förskolan.
För barn med arbetslösa vårdnadshavare eller vårdnadshavare som är föräldralediga för ett syskon, är vistelsetiden normalt 15 timmar/vecka.
Semester
Vid vårdnadshavares semester, anses det normalt att barnet inte har behov av förskola. (Skollagen 2010:800, 8 kap, 5 §).
Barn har rätt till vila, rekreation och att få tillbringa tid med de viktigaste vuxna i sitt liv – sina vårdnadshavare. (Barnkonventionen artikel 31)
Sjukdom
Vid vårdnadshavares längre sjukdom görs en överenskommelse mellan vårdnadshavare och rektor om vistelsetid. Det är barnets behov som avgör vistelsetiden.
Öppettider
Förskolornas öppetider är klockan 06:15-18:30.
Studiedagar
Förskolorna stänger sex dagar per år för kompetensutveckling, planering och systematiskt kvalitetsarbete. Det är värdefulla dagar för att förskolan ska utvecklas och hålla god kvalitet. Förskolan informerar vårdnadshavare om planerade studiedagar senast två månader i förväg.
Hofors kommun är skyldig att erbjuda omsorg för vårdnadshavare som inte har möjlighet att lösa behov av barnomsorg under dessa dagar. Barnet kommer att erbjudas vistelse vid en annan förskola. Förskolan behöver meddelas detta senast två veckor innan.
Sammanslagning under sommaren
Under sommarveckorna 28 - 31 slår kommunen samman förskolorna. Behov av barnomsorg meddelas till rektor senast 30/4. Sammanslagning kan förekomma även under storhelger.
Placering av barn från förskola till fritidshem sker efter sommarens sammanslagning.
Uppsägning av plats eller byte av platsalternativ
Uppsägning av plats
När barnet slutar ska platsen sägas upp genom kommunens e-tjänst eller på avsedd blankett. Om barnet har två vårdnadshavare ska båda säga upp platsen.
Uppsägningstiden är en (1) månad och gäller från det datum då uppsägningen kommit in till Hofors kommun. Avgiften tas ut under hela uppsägningstiden. Detta gäller även vid uppsägning i samband med föräldraledighet.
Uppsägning och återplacering inom 90 dagar
Om platsinnehavare säger upp en förskoleplats under kortare tid gäller följande:
- Om förskoleplats sägs upp men barnet återfår plats inom 90 dagar* tas avgift ut för tiden däremellan.
- Om barnet byter från avgiftsbelagd förskoleplats till avgiftsfri allmän förskola och sedan tillbaka till avgiftsbelagt förskoleplas inom 90 dagar* tas avgift ut för tiden däremellan.
- Uttag av avgift under uppehåll kortare tid än 90 dagar sker inte vid övergång från förskoleplats till fritidshemsplats när barnet börjar i förskoleklass. (Detta förutsätter att förskoleplatsen sägs upp, annars fortsätter platsinnehavaren betala för platsen t o m vecka 31).
* De 90 dagarna räknas från uppsägningsdatum, dvs när barnet inte längre har platsen kvar.
Byte av platsalternativ
Vid byte från avgiftsbelagd förskoleplats till avgiftsfri allmän förskola är handläggningstiden 1 månad. Avgift tas ut under handläggningstiden.
Vid byte från avgiftsfri allmän förskola till avgiftsbelagd förskoleplats är handläggningstiden 1 månad.
Samverkan hem och förskola (synpunkter eller klagomål)
Synpunkter eller klagomål
Tveka inte att kontakta förskolans personal eller ledning om det uppstår frågor eller synpunkter på verksamheten!
I det fall det finns klagomål på verksamheten vid förskolan hänvisar vi till vår klagomålsrutin som innebär att man i första hand vänder sig till förskolans personal, i andra hand till rektor och därefter till skolchef.
Kontakt
Kontakt Hofors kommun
Artikeln uppdaterades senast:
Aktuellt i Hofors kommun
-
Anna Samuelsson blir vår nya skolchef
Anna Samuelsson har tackat ja till att bli Hofors kommuns nya skolchef. Anna har varit tf skolchef sedan Ylva Appelgren slutade i början av oktober. Hon tillträder tjänsten 1 januari 2025. Tidigare har Anna arbetat som intendent i vår kommun, och har lång erfarenhet av att arbeta med skolfrågor och som skolledare. -
Kommunfullmäktige 10 december
På kommunfullmäktige beslutades bland annat att två avdelningar (Solen och Månen) på Persfallets förskola kommer att stängas permanent från 1 juli 2025.Kommunfullmäktige beslutade även om ett antal taxor samt val av ledamöter i olika nämnder för resterande mandatperiod.Ett nytt reglemente för Socialnämndens antogs. Ett reglemente reglerar vad socialnämndens uppdrag och ansvarsområde är. -
Pilotprojekt för investeringar i robusta offentliga måltider och dricksvattenförsörjning
Livsmedelsverket genomför ett pilotprojekt för att testa hur myndigheten kan arbeta för att stötta kommuners och regioners arbete med att stärka beredskapen inom offentliga måltider och dricksvattenförsörjning. 37 kommuner och regioner får ta del av bidrag inom ramen för projektet. Över 240 sökte bidraget och Hofors kommun är en av de 37 som får ta del av bidraget om 500 000 kr. -
Hofors kommun rustar för digitala prov
Sedan 1962 har man genomfört nationella prov i grundskolan. Att proven nu ska digitaliseras innebär stora utmaningar för kommunerna och har av Skolverket beskrivits som ett av de största IT-projektet någonsin i Sverige.