Planeringszon kring Forsmark
Beredskaps- och planeringszoner är de områden där man förbereder skydd för allmänheten vid en kärnkraftsolycka. Hofors kommun berörs av planeringszonen kring Forsmark.
Förslag för dig
Hofors kommun ligger inom Forsmarks planeringszon
Internationella erfarenheter visar att om en kärnkraftsolycka skulle inträffa kan en förstärkt planering förbättra möjligheterna att skydda människor som påverkas. Regeringen beslutade 2020 att nya beredskaps- och planeringszoner som förbättrar dessa möjligheter skulle vara införda senast den 1 juli 2022.
Vad innebär beredskapszon och planeringszon?
Områdena närmast de svenska kärnkraftverken, så kallade beredskapszoner, är de som kräver mest planering. De har utökats från ungefär 15 km avstånd till 25 km från kärnkraftverken.
Ett större område runt varje kärnkraftverk, som kräver viss planering kallas planeringszon och har en radie från kärnkraftverken på ungefär 10 mil. I de områdena ska strålningsmätningar kunna genomföras efter en olycka för att bedöma om människor som bor där behöver utrymmas på grund av nedfallet, det ska finnas en planering för att vid behov dela ut extra jodtabletter och det ska finnas en planering för inomhusvistelse.
Inom planeringszonen kommer inga jodtabletter delas ut i förväg, däremot kommer det finnas en beredskap att vid behov kunna dela ut jodtabletter till områden som kan beröras av ett radioaktivt nedfall. Du som bor i planeringszonen behöver inte ha jodtabletter hemma. Det är viktigt att du tar jodtabletter vid rätt tidpunkt och bara på uppmaning av länsstyrelsen. Tar du jodtabletter för tidigt eller för sent minskar effekten.
Hur får jag reda på en eventuell kärnkraftsolycka?
Om något skulle hända på Forsmark så kommer läget inte vara lika akut för invånarna i planeringszonen som de som bor närmast kärnkraftverket.
Om en kärnkraftsolycka inträffar blir allmänheten varnad genom varnings- och informationssystemet VMA (viktigt meddelande till allmänheten). Viktigt meddelande till allmänheten sänds framför allt i Sveriges Radios P4-kanaler och SVT-kanaler. VMA kan också skickas som sms till mobiltelefoner i ett visst område.
Vad har kommunen för roll i planeringszonen?
Vid är olycka är kommunen delaktig i strålningsmätningar, planering för inomhusvistelse, medverkan vid en utdelning av jodtabletter (till vem och var dessa delas ut). Även med planering för en evakuering och mottagande av evakuerade från angränsande län och att medverka under ett saneringsarbete. Arbetet med planeringen för detta samordnas av länsstyrelsen.
Mer information
Vill du veta mer om beredskaps- och planeringszoner kan du läsa på MSBs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Länsstyrelsens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Strålsäkerhetsmyndighetens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. webbplatser.
Kontakt Säkerhetsenheten
Kontakt Hofors kommun
Artikeln uppdaterades senast:
Aktuellt i Hofors kommun
-
Anna Samuelsson blir vår nya skolchef
Anna Samuelsson har tackat ja till att bli Hofors kommuns nya skolchef. Anna har varit tf skolchef sedan Ylva Appelgren slutade i början av oktober. Hon tillträder tjänsten 1 januari 2025. Tidigare har Anna arbetat som intendent i vår kommun, och har lång erfarenhet av att arbeta med skolfrågor och som skolledare. -
Kommunfullmäktige 10 december
På kommunfullmäktige beslutades bland annat att två avdelningar (Solen och Månen) på Persfallets förskola kommer att stängas permanent från 1 juli 2025.Kommunfullmäktige beslutade även om ett antal taxor samt val av ledamöter i olika nämnder för resterande mandatperiod.Ett nytt reglemente för Socialnämndens antogs. Ett reglemente reglerar vad socialnämndens uppdrag och ansvarsområde är. -
Pilotprojekt för investeringar i robusta offentliga måltider och dricksvattenförsörjning
Livsmedelsverket genomför ett pilotprojekt för att testa hur myndigheten kan arbeta för att stötta kommuners och regioners arbete med att stärka beredskapen inom offentliga måltider och dricksvattenförsörjning. 37 kommuner och regioner får ta del av bidrag inom ramen för projektet. Över 240 sökte bidraget och Hofors kommun är en av de 37 som får ta del av bidraget om 500 000 kr. -
Hofors kommun rustar för digitala prov
Sedan 1962 har man genomfört nationella prov i grundskolan. Att proven nu ska digitaliseras innebär stora utmaningar för kommunerna och har av Skolverket beskrivits som ett av de största IT-projektet någonsin i Sverige.