Förslag för dig
Dödsboanmälan
Bouppteckning eller dödsboanmälan
Hur går det till?
När en person avlider ska en bouppteckning eller dödsboanmälan göras inom tre respektive två månader efter dödsfallet. Förutsättningar för att få göra en dödsboanmälan är att tillgångarna i dödsboet endast täcker kostnaden för begravning och de utgifter som uppkommit med anledning av dödsfallet.
Bistånd till begravningskostnad och gravsten
När dödsboet saknar helt eller delvis tillgångar till begravningskostnaden/gravsten kan dödsboet söka ekonomiskt bistånd till dessa kostnader. Vid behov av ekonomiskt bistånd är det bra om dödsbodelägarna kontaktar kommunen innan beställning görs hos begravningsbyrå.
Biståndsnormen för begravning och gravsten är 50 % av gällande basbelopp. Basbeloppet för år 2025 är 58 800 kronor.
Om kostnaderna för begravning/gravsten överstiger 29 400 kronor, inräknat de tillgångar som finns i dödsboet, är det dödsbodelägarna som står för överstigande kostnad.
Taxa för tillfällig dödsboförvaltning
Det gäller dödsbo där det inte finns någon dödsbodelägare. Socialnämnden är ansvarig för boets provisoriska förvaltning till dess att det står klart att det ej finns några dödsbodelägare och ärendet går till Allmänna arvsfonden.
Taxan är utformad som en timtaxa motsvarande 0,8 % av gällande prisbasbelopp, för 2025, 470 kronor/timme.
Kontakt Individ & Familjeomsorg
Kontakt Hofors kommun
Artikeln uppdaterades senast:
Aktuellt i Hofors kommun
-
Hofors kommuns satsning på kultur 2025
Politiken har avsatt 1,5 miljoner kronor i en riktad satsning på kultur under 2025. Pengarna är fördelade på våra tre nämnder: barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden och kommunstyrelsen och är öronmärkta för olika typer av kulturprojekt. Ett avgörande kriterium för att få anslag är att projekten ska ske genom samverkan . -
Feriearbete 2025
Vill du prova dina kunskaper, få nya erfarenheter och få din första lön? Då är det dags att söka feriearbete på Hofors kommun. -
Minikockar på Regnbågens förskola
Kommande veckor kommer de äldsta barnen på förskolan Regnbågen (avdelning blå och lila) få testa på hur det är att jobba som kock. Barnen får hjälpa till att göra i ordning mellanmål till sina förskolekompisar. På bilden hjälper Alexander 6 år och Wilma 5 år kocken Johanna i köket. -
Stängningen av förskoleavdelningarna Solen och Månen samt kartläggning av personalbehov i förskolorna
I december fattade kommunfullmäktige beslut om att förskoleavdelningarna Solen och Månen permanent ska stängas från och med den 1 juli 2025. Detta med anledning av ett minskande barnantal.I barn- och utbildningsnämnden pågår just nu kartläggning och analys av framtida behov av personal i våra förskolor. Det minskande barnantalet i kommunen har skapat ett behov av att se över samtliga förskolors organisation och bemanning.