Bygga nytt, ändra eller riva
Att bygga nytt, förändra eller riva påverkar miljön och människorna för en lång tid framöver. Det du exempelvis bygger ska fungera på ett bra sätt tillsammans med det som redan finns och många intressen ska vägas samman. Vissa åtgärder kräver bygglov och i andra fall behöver du göra en anmälan, rivningslov eller marklov.
Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning -
Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken
Förslag för dig
Hofors kommun samverkar tillsammans med Ockelbo och Sandvikens kommun i en gemensam förvaltning, Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning. Information om hur du gör en ansökan eller vilka regler som gäller finns på Sandvikens kommuns webbplats.
Behöver jag bygglov?
När du ska bygga nytt eller förändra behöver du oftast ett bygglov och ett startbesked. En åtgärd som inte behöver bygglov kan kräva en anmälan.
För att förenkla för dig har vi sammanställt information om hur du ska göra med de vanligaste projekten. Till exempel när du ska bygga attefallshus, friggebod, inglasat uterum, uteplats, carport, garage eller förråd. Information finns också för dig som vill ändra bärande väggar, byta dörrar, fönster, fasadbeklädnad, tak, måla om, glasa in balkongen, installera eldstad, kamin, solceller eller riva något på din tomt.
Även förändringar i utomhusmiljö kan kräva bygglov eller anmälan, till exempel avskärmningar som mur, plank, staket, altantak eller stängsel samt för att bygga altan, badtunna, bastu, lekstuga, pool, växthus eller sätta upp skyltar.
Vad kostar bygglov och anmälan?
Vad ditt ärende kostar beror på vilken typ av projekt du söker lov eller gör en anmälan för.
Läs mer om avgifter för bygglov och anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Strandskydd
Tack vare strandskyddet har vi möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska, åka skridskor och kliva i land från en båt. Strandskyddet skyddar också djur och växter som lever på och i närheten av stränderna samt i vattnet. Detta innebär att det bland annat finns förbud mot att uppföra nya byggnader eller anläggningar som till exempel bryggor eller ändra befintliga. Förbudet gäller även att utföra andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv.
Läs mer om strandskydd – sandviken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Överklaga beslut
Om du som sökande eller som berörd sakägare, exempelvis granne, inte är nöjd med ett beslut om bygglov, rivningslov, marklov eller förhandsbesked kan du överklaga det.
Mer om att överklaga bygglovsbeslut Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Arbete med tillsyn
Det är viktigt att vår bebyggda miljö är säker, hälsosam och tillgänglig. Tillsyn är därför ett viktigt verktyg för att uppnå detta. Tillsynen kan till exempel handla om att någon har brutit mot reglerna i plan och bygglagen, byggt utan bygglov, att någon inte sköter om sin fastighet, tomten är ovårdad eller nedskräpad. Tillsyn kan också ske om misstanke finns att någon bryter mot strandskyddet. Som kommun har vi en skyldighet att ingripa om det finns anledning att misstänka att ett brott har skett.
Ta gärna kontakt med oss om du misstänker att något inte står rätt till.
Mer om vårt arbete med tillsyn – sandviken.se Länk till annan webbplats.
Kontakt Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning
Kontakt Hofors kommun
Artikeln uppdaterades senast:
Aktuellt i Hofors kommun
-
Anna Samuelsson blir vår nya skolchef
Anna Samuelsson har tackat ja till att bli Hofors kommuns nya skolchef. Anna har varit tf skolchef sedan Ylva Appelgren slutade i början av oktober. Hon tillträder tjänsten 1 januari 2025. Tidigare har Anna arbetat som intendent i vår kommun, och har lång erfarenhet av att arbeta med skolfrågor och som skolledare. -
Kommunfullmäktige 10 december
På kommunfullmäktige beslutades bland annat att två avdelningar (Solen och Månen) på Persfallets förskola kommer att stängas permanent från 1 juli 2025.Kommunfullmäktige beslutade även om ett antal taxor samt val av ledamöter i olika nämnder för resterande mandatperiod.Ett nytt reglemente för Socialnämndens antogs. Ett reglemente reglerar vad socialnämndens uppdrag och ansvarsområde är. -
Pilotprojekt för investeringar i robusta offentliga måltider och dricksvattenförsörjning
Livsmedelsverket genomför ett pilotprojekt för att testa hur myndigheten kan arbeta för att stötta kommuners och regioners arbete med att stärka beredskapen inom offentliga måltider och dricksvattenförsörjning. 37 kommuner och regioner får ta del av bidrag inom ramen för projektet. Över 240 sökte bidraget och Hofors kommun är en av de 37 som får ta del av bidraget om 500 000 kr. -
Hofors kommun rustar för digitala prov
Sedan 1962 har man genomfört nationella prov i grundskolan. Att proven nu ska digitaliseras innebär stora utmaningar för kommunerna och har av Skolverket beskrivits som ett av de största IT-projektet någonsin i Sverige.