Hofors Kommun logo, länk till startsida

Läsa på olika sätt

Litteratur i många olika format

Det finns olika sätt att läsa på och vi hjälper dig att hitta det sätt som passar just dig bäst. Hos oss hittar du litteratur i många olika genrer men också i många olika format - lättlästa böcker, storstil, shared reading, äppelhyllan, läs på recept, talbok/DAISY, legimus och boken kommer.

Lättlästa böcker och tidningar

Lättlästa böcker och tidningar

Lättlästa böcker för vuxna

Biblioteket har en särskild avdelning med lättlästa böcker för vuxna. Böckerna är skrivna på lätt svenska med enkla ord och korta meningar.

Det finns lättlästa böcker inom många olika ämnen: romaner, deckare och olika faktaböcker. De flesta är nyskrivna i lättläst form, men det finns också klassiker och kända romaner som bearbetats till en lättläst version.

Vissa av de lättlästa böckerna finns även som DAISY-talböcker att lyssna på.

Alla lättlästa böcker är märkta med en gul prick på bokryggen.

Lättlästa tidningar

Hofors Bibliotek prenumererar på en lättläst nyhetstidning, 8 sidor, som ges ut av Centrum för lättläst. Tidningen kommer ut en gång i veckan och innehåller nyheter på lätt svenska.

Storstil

Storstil


Biblioteket har en avdelning med böcker som är tryckta i extra stor stil. Den består till största delen av populära romaner och deckare.

För att böcker med stor stil inte ska bli alltför stora att hantera ges varje boktitel ofta ut i flera delar.

Shared Reading

Shared Reading

Delad läsning

Shared Reading är en högläsningsmetod som ger människor möjlighet att mötas kring litteratur helt utan krav eller prestation. Istället för att, som i en vanlig bokcirkel läsa en bok och sedan komma till cirkeln för att diskutera det du läst, träffas man i Shared Reading helt utan förberedelse och läser och reflekterar tillsammans kring en kortare text som läsledaren valt ut. Allt är tillåtet, att vara aktiv och dela sina tankar och funderingar, eller att sitta tyst och bara lyssna.

Shared Reading-metoden utvecklades för cirka 20 år sedan i Liverpool, av en kvinna som heter Jane Davis. Hon hade i hela sitt liv varit en läsande människa och hon hade på allvar erfarit kraften i vad litteratur och läsning kan åstadkomma i en människas liv när det kommer till glädje, erfarenheter, utveckling och läkning. I sitt arbete som lärare och socialarbetare kände hon att hon vill ge fler människor möjlighet att få upptäcka vad läsning kan ge och hon började söka vägar för människor att läsa utan krav eller prestation. Det blev början till Shared Reading.

Idag har Shared Reading vuxit till en enorm läsrörelse i England, men den har också spridit sig vidare ut i Europa. Forskning har visat hur metoden inte bara skapar läsande och lärande människor, den har också visat sig ge positiv effekt på människors mående genom att ge känsla av delaktighet, sammanhang, självförtroende och personlig utveckling.

Inga förkunskaper om litteratur krävs.

Äppelhyllan

Äppelhyllan


Alla barn behöver böcker. Men alla böcker passar inte för alla barn. Därför finns Äppelhyllan.

På Äppelhyllan finns det exempelvis punktskriftsböcker, taktila böcker (böcker med bilder som du kan känna på) och böcker med olika tecken som TAKK och teckenspråk.

Fråga oss gärna, så hjälper vi er att hitta det som eftersöks.

Läs på recept

Läs på recept


Forskning visar att läsa och berätta är det bästa du kan göra för att ge ditt barn möjligheter att utveckla sitt språk och att lära sig att läsa. För barn med försenad tal- och språkutveckling är det särskilt viktigt med högläsning.

Barnbibliotekarier och logopeder rekommenderar därmed "Gemensam bokläsning", gärna 10 minuter varje dag.

Har du varit hos logopeden och fått "läs på recept", är du välkommen till biblioteket för att få hjälp att hitta böcker som passar ditt barn.

Fråga oss gärna, så hjälper vi er att hitta det som eftersöks.

Talbok/DAISY

Talbok/DAISY


Talböcker är neutralt inlästa böcker och kallas för DAISY. För att du ska kunna lyssna på dessa behöver du ha en särskild spelare. Om du vill prova, har biblioteket en spelare för utlån. Du kan även ladda ner böcker att lyssna på från Tal- och punktskriftsbiblioteket. Ta kontakt med ditt bibliotek så hjälper vi dig att komma igång.

Bok och DAISY är ett kombinerat material med text i både tryckt form och som talbok. Dessa är främst avsedda för lästräning.

Fråga oss gärna, så hjälper vi er att hitta det som eftersöks.

Legimus

Legimus


Du som har en läsnedsättning kan låna våra böcker via Legimus. Gå alltid till ditt lokala bibliotek först, om du inte lånat från oss tidigare. Biblioteket hjälper dig att komma igång och visar dig hur man gör.

Därefter kan du låna talböcker genom att nedladdning. Punktskriftsböcker lånar du direkt från oss.

Läs mer om Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Boken kommer

Boken kommer

En service till dig som inte själv kan besöka biblioteket

Biblioteket erbjuder särskild service till dig som pga. funktionsnedsättning har svårt att själv besöka biblioteket.

Boken kommer-servicen vänder sig till dig som på grund av rörelsehinder, synskada eller långvarig sjukdom uteblir från att besöka biblioteket.

Du får en kontaktperson som tillsammans med personal på biblioteket plockar ihop böcker utifrån dina önskemål och levererar dem hem till dig.

Om du hellre vill att någon anhörig ska hämta din bokkasse på biblioteket, så går det också bra.

Kontakta oss om du är intresserad av Boken kommer.

Vill du bli ombud för Boken kommer? Kontakta oss!

Förslag för dig

Artikeln uppdaterades senast:

Aktuellt i Hofors kommun