Familjebehandling
Att tillsammans hitta utvägar
Förslag för dig
När problemen känns som störst……
De flesta föräldrarna upplever någon gång problem i familjen och ibland kan problemen vara svåra att lösa på egen hand.
Då känslan är att man hamnat i en återvändsgränd kan familjebehandling vara ett alternativ.
Familjebehandling
Familjebehandling är en frivillig öppenvårdsinsats som utförs på uppdrag av Socialtjänstens Individ- och familjeomsorg (IFO) efter det att föräldrar ansökt om detta.
Behandlingen syftar till att stötta familjen i att skapa så bra och fungerande relationer som möjligt utifrån de resurser som föreligger.
Insatsen är ett gemensamt förändringsarbete där målet är en varaktig familjesituation som gynnar barn och föräldrar. Som förälder är du den viktigaste personen i ditt barns liv och därför extra betydelsefull.
Alla människor har förmågan att förändra sina liv – men ibland kan lite extra stöd behövas!
Familjebehandlarna har tystnadsplikt men också anmälnings- skyldighet.
Tystnadsplikt innebär att uppgifter som framkommer i familjebehandlingen inte får lämnas vidare utan familjens godkännande.
Vid misstanke om att barn far illa gäller dock lagstadgad anmälningsplikt.
Familjebehandlingen journalförs så att uppdraget kan följas av ansvarig socialsekreterare. Journalanteckningarna är även tillgängliga för föräldrarna i uppdraget om dessa efterfrågas.
Uppdrag
Uppdrag kan omfatta hela familjen eller enskild förälder med barn.
Familjebehandling utgår från tydliga förändringsmål som handläggare tillsammans med familj och familjebehandlare sätter genom en genomförandeplan enligt BBIC (Barns Behov I Centrum).
Arbetssätt
Familjebehandlarna arbetar praktiskt och teoretiskt i varje uppdrag. Arbetssätt och behandlingstid varierar utifrån varje familjs behov och förutsättningar.
Problem i familjen kan beröra alla familjemedlemmar och förändingsarbetet involverar ofta hela familjen och förutsätter delaktighet och samarbete.
Vid de tillfällen familjen har kontaktat skola, BUP eller andra instanser kan familjebehandlarna samverka med dessa efter det att föräldrarna gett sitt samtycke.
Familjebehandling är frivillig med föregås av en utredning om familjens behov av familjebehandling. Utredningen utförs av Socialtjänstens Individ och familjeomsorg (IFO).
Fria rådgivande samtal utan utredning hos socialtjänsten
Familjebehandlarna erbjuder även ett begränsat antal fria samtal där föräldrar kan få stöd och råd utan Individ- och familjeomsorgens medverkan. Dessa samtal dokumenteras inte.
Ibland önskar föräldrar fortsatt stöd efter stödsamtal och kan då ansöka om familjebehandling.
Kontakt Familjeenheten
Kontakt Hofors kommun
Artikeln uppdaterades senast:
Aktuellt i Hofors kommun
-
Anna Samuelsson blir vår nya skolchef
Anna Samuelsson har tackat ja till att bli Hofors kommuns nya skolchef. Anna har varit tf skolchef sedan Ylva Appelgren slutade i början av oktober. Hon tillträder tjänsten 1 januari 2025. Tidigare har Anna arbetat som intendent i vår kommun, och har lång erfarenhet av att arbeta med skolfrågor och som skolledare. -
Kommunfullmäktige 10 december
På kommunfullmäktige beslutades bland annat att två avdelningar (Solen och Månen) på Persfallets förskola kommer att stängas permanent från 1 juli 2025.Kommunfullmäktige beslutade även om ett antal taxor samt val av ledamöter i olika nämnder för resterande mandatperiod.Ett nytt reglemente för Socialnämndens antogs. Ett reglemente reglerar vad socialnämndens uppdrag och ansvarsområde är. -
Pilotprojekt för investeringar i robusta offentliga måltider och dricksvattenförsörjning
Livsmedelsverket genomför ett pilotprojekt för att testa hur myndigheten kan arbeta för att stötta kommuners och regioners arbete med att stärka beredskapen inom offentliga måltider och dricksvattenförsörjning. 37 kommuner och regioner får ta del av bidrag inom ramen för projektet. Över 240 sökte bidraget och Hofors kommun är en av de 37 som får ta del av bidraget om 500 000 kr. -
Hofors kommun rustar för digitala prov
Sedan 1962 har man genomfört nationella prov i grundskolan. Att proven nu ska digitaliseras innebär stora utmaningar för kommunerna och har av Skolverket beskrivits som ett av de största IT-projektet någonsin i Sverige.