Nödvattenplanering
Rent dricksvatten är ett av de allra viktigaste livsmedlen i samhället. En störning i dricksvattenförsörjningen påverkar hela samhället; invånare, samhällsviktiga verksamheter och näringsliv. Vid en störning distribueras så kallat ”nödvatten” i stället via tankar eller andra tappställen där vatten kan hämtas. Målsättningen är att minska påverkan på samhället så mycket som möjligt. Nödvattenplanering är således en del av samhällets krisberedskap.
Förslag för dig
Hofors kommun har tagit fram en nödvattenplan som ger riktlinjer för hur nödvattenförsörjningen ska hanteras i kommunen.
Här kan du läsa nödvattenplanen, exklusive bilagor Pdf, 172.2 kB..
Ansvarsfördelning
Gästrike Vattens ansvar
Koncernen Gästrike Vatten ansvarar för dricksvattenförsörjningen och avloppshanteringen i kommunerna Hofors, Gävle, Ockelbo, Älvkarleby och Östhammar. Gästrike Vatten är ett gemensamt VA-bolag som ägs av de ingående kommunerna.
Kommunens ansvar
Kommunen har det övergripande ansvaret för vattenförsörjning inom kommunen samt det geografiska områdesansvaret. Kommunen ansvarar därmed för att genomföra förebyggande åtgärder som kan lindra konsekvenserna av en allvarlig störning i dricksvattenförsörjningen. En del i detta arbete är denna nödvattenplan inom vilken kommunen har upprättat en prioriteringsordning för vilka som är i störst behov av nödvattenförsörjning vid en dricksvattenstörning (prioriteringen är säkerhetsklassad).
Privatpersoners ansvar
Såväl privatpersoner som olika verksamhetsutövare har ett ansvar att vidta förebyggande åtgärder som kan lindra konsekvenserna av en störning och att hålla sig à jour om frågor som rör dricksvatten. I händelse av en dricksvattenkris gäller det att vara förberedd för att på egen hand kunna hantera en svår situation och de omedelbara behov som kan uppstå. God enskild dricksvattenberedskap bidrar också till att samhället i stort kan klara mycket stora påfrestningar på dricksvattenförsörjningen.
Privatpersoner anslutna till kommunalt vatten: MSB:s råd till privatpersoner är ”Preppa för en vecka” och att anpassa den egna dricksvattenberedskapen till den eller de personer som finns i hushållet – vuxna, barn och husdjur. När det blir aktuellt med nödvattenförsörjning kommer allmänheten uppmanas att hämta sitt dricksvatten i ett eget medhavt kärl vid anvisade platser. Dunkar med lock och bärhandtag rekommenderas då de är praktiska och lämpliga ur hygiensynpunkt. Vid de publika hämtställena för nödvatten ges information som underlättar logistiken på platsen.
Privata dricksvattenanläggningar: Den enskilde är ansvarig för sin egen dricksvattenförsörjning och behöver ta höjd för att kunna klara sig en längre tid utan hjälp från samhället. I särskilda fall, som vid långvarig torka som leder till dricksvattenbrist i ett större område, kan privatpersoner uppmanas att hämta vatten vid anvisat ställe, till exempel Gästrike Vattens vattenkiosker, tappställen i kommunala byggnader eller tillfälligt uppställda nödvattentankar.
Djurägare är ansvariga att ombesörja dricks- och nödvatten till djur. Nödvatten till djur kan endast i yttersta undantagsfall bli aktuell, under mycket svåra förhållanden som vid långvarig torka, om resurserna räcker till efter det att privata hushåll och samhällsviktiga verksamheter försetts med nödvatten. Lantbrukare med stora djurbesättningar bör beakta alternativ dricksvattenförsörjning och möjligheten att behålla enskilda vattentäkter som reserv.
Hämtställen för nödvatten
Nödvattenförsörjning sker enligt prioriteringsordningen. Hämtställen för allmänhet fördelas över berörda områden i kommunen. Antalet hämtställen anpassas beroende på krisens omfattning och tillgängliga resurser.
Kontakt Krisberedskap i kommunen
Kontakt Hofors kommun
Artikeln uppdaterades senast:
Aktuellt i Hofors kommun
-
Lämna dina synpunkter på uppdaterade hälsoskyddsföreskrifter
Nu finns ett förslag på uppdaterade hälsoskyddsföreskrifter för Sandvikens, Ockelbo och Hofors kommuner. Föreskrifterna har tagits fram av Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd och har som mål att skydda människors hälsa och miljön. -
Hofors kommun lanserar ny logotyp och grafisk profil
För att skapa en starkare och mer enhetlig kommunikation lanserar Hofors kommun nu en reviderad logotyp och en uppdaterad grafisk manual. Den nya designen ska användas från och med årsskiftet och är anpassad för både digitala och tryckta format. -
Anna Samuelsson blir vår nya skolchef
Anna Samuelsson har tackat ja till att bli Hofors kommuns nya skolchef. Anna har varit tf skolchef sedan Ylva Appelgren slutade i början av oktober. Hon tillträder tjänsten 1 januari 2025. Tidigare har Anna arbetat som intendent i vår kommun, och har lång erfarenhet av att arbeta med skolfrågor och som skolledare. -
Kommunfullmäktige 10 december
På kommunfullmäktige beslutades bland annat att två avdelningar (Solen och Månen) på Persfallets förskola kommer att stängas permanent från 1 juli 2025.Kommunfullmäktige beslutade även om ett antal taxor samt val av ledamöter i olika nämnder för resterande mandatperiod.Ett nytt reglemente för Socialnämndens antogs. Ett reglemente reglerar vad socialnämndens uppdrag och ansvarsområde är.