Gymnasial vuxenutbildning
Gymnasial vuxenutbildning i Hofors kommun
Gymnasial vuxenutbildning för dig som
- Behöver komplettera med enstaka kurser
- Vill skaffa gymnasiebehörighet
De flesta kurserna studerar du på distans via NTI-skolan
Ansökan
Kursstarter till distanskurser sker fortlöpande. Ansökan lämnas in minst 2 veckor innan önskad kursstart.
Hur många kurser kan du läsa?
Du kan välja mellan att läsa en kurs i taget eller flera kurser samtidigt. På det sättet kan du kombinera dina ämneskurser, så att studieprogram och studietakt passar dina förutsättningar.
Vad kostar utbildningen?
Utbildningen är kostnadsfri men läromedel betalar du själv.
Vad är studiepoäng?
Varje ämneskurs har vissa studiepoäng. För heltidsstudier läser man 20 gymnasiepoäng per vecka. Studiepoäng för höstterminen är 400 poäng och för vårterminen är det 450 gymnasiepoäng för heltidsstudier. Du kan också studera på deltid.
Eftersom kurserna i vuxenutbildningen har lägre timtal än motsvarande kurser i ungdomsskolan, blir studietakten relativt hög.
Studie- och yrkesvägledning, SYV
Det är viktigt att du planerar dina studier ordenligt redan från början. Detta får du hjälp med om du vänder dig till studie- och yrkesvägledare. Du kan få information om:
- utbildningsvägar till olika yrken
- arbetsuppgifter inom olika yrken
- konkurrenssituationen vid olika utbildningar
- vilka möjligheter du har att finansiera studierna
- hur du utifrån din situation kan nå ditt studiemål
- hur du kan lägga upp en personlig studieplanering
Vill du ha tjänstledigt för att studera?
Enligt studieledighetslagen har du rätt att få ledigt för studier under vissa förutsättningar:
- du måste ha haft samma arbete de senaste sex månaderna eller
- du måste har arbetat sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren
Arbetsgivaren har dock rätt att skjuta upp ledigheten i sex månader. Sök därför tjänstledighet i god tid. Närmare upplysning kan du få genom din fackliga organisation.
Särskild prövning
Om du har läst på egen hand, kan du genomgå särskild prövning för att få betyg. Prövning sker enligt läroplan för kommunal vuxenutbildning. I prövningen skall både grund- och fördjupningsdel bedömas. Prövningen är avgiftsbelagd. Den kostar 500 kr per ämne och prövning.
Vuxenutbildningen Hofors erbjuder inte prövning på distans. Prövningar görs på Björkhagsskolan
Förslag för dig
Kontakt
Kontakt Hofors kommun
Artikeln uppdaterades senast:
Aktuellt i Hofors kommun
-
Anna Samuelsson blir vår nya skolchef
Anna Samuelsson har tackat ja till att bli Hofors kommuns nya skolchef. Anna har varit tf skolchef sedan Ylva Appelgren slutade i början av oktober. Hon tillträder tjänsten 1 januari 2025. Tidigare har Anna arbetat som intendent i vår kommun, och har lång erfarenhet av att arbeta med skolfrågor och som skolledare. -
Kommunfullmäktige 10 december
På kommunfullmäktige beslutades bland annat att två avdelningar (Solen och Månen) på Persfallets förskola kommer att stängas permanent från 1 juli 2025.Kommunfullmäktige beslutade även om ett antal taxor samt val av ledamöter i olika nämnder för resterande mandatperiod.Ett nytt reglemente för Socialnämndens antogs. Ett reglemente reglerar vad socialnämndens uppdrag och ansvarsområde är. -
Pilotprojekt för investeringar i robusta offentliga måltider och dricksvattenförsörjning
Livsmedelsverket genomför ett pilotprojekt för att testa hur myndigheten kan arbeta för att stötta kommuners och regioners arbete med att stärka beredskapen inom offentliga måltider och dricksvattenförsörjning. 37 kommuner och regioner får ta del av bidrag inom ramen för projektet. Över 240 sökte bidraget och Hofors kommun är en av de 37 som får ta del av bidraget om 500 000 kr. -
Hofors kommun rustar för digitala prov
Sedan 1962 har man genomfört nationella prov i grundskolan. Att proven nu ska digitaliseras innebär stora utmaningar för kommunerna och har av Skolverket beskrivits som ett av de största IT-projektet någonsin i Sverige.