Ekonomi
Kommunen får sina huvudsakliga intäkter från skatter, statliga bidrag och avgifter för olika tjänster och service. En betydande del av dessa intäkter kommer från kommunalskatten.
Förslag för dig
Kommunalskatt
Kommunalskatten är den skatt som varje kommun får ta ut på medborgarnas inkomster. Det är staten som bestämmer vilket tak för skatten som kommunerna får ha. Därefter är det upp till varje enskild kommun att bestämma själva hur hög kommunalskatten ska vara och hur pengarna ska fördelas inom kommunen. Detta beslut tas när kommunfullmäktige fastställer budgeten för kommande års verksamhet.
Den kommunala skattesatsen för Hofors kommun är 22,86 kr.
På Skatteverkets webbplats hittar du uppgifter om skattesatser för samtliga Sveriges kommuner.
A-skattsedel och skattetabeller Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Statsbidrag och avgiftsfinansiering
Utöver skatteintäkterna får kommunen även statsbidrag från staten. Vissa av dessa bidrag är generella och kan användas fritt av kommunen, medan andra är specifika och kan bara användas inom angivna områden som bestäms av staten. Dessutom tar kommunen ut avgifter för olika tjänster, till exempel äldreomsorg och barnomsorg. Dessa avgifter bidrar också till kommunens intäkter.
Kommunens budget
Budgeten är en årlig plan för hur mycket pengar kommunen förväntas få in och hur dessa pengar ska användas. I budgeten fastställs även mål som ska gälla för kommunens olika förvaltningar och verksamheter.
Kontakt Ekonomifunktionen
Kontakt Hofors kommun
Artikeln uppdaterades senast:
Aktuellt i Hofors kommun
-
Solen och Månen föreslås stängas permanent den 1 juli 2025
Förskoleavdelningarna Solen och Månen föreslås efter en utvidgad utredning om nedläggning av en förskola, stängas från och med den 1 juli 2025. Ett beslut om att föreslå Kommunfullmäktige att permanent stänga Solen och Månen togs av Barn- och utbildningsnämnden den 4 november 2024. Ärendet förväntas behandlas av Kommunfullmäktige den 10 december 2024. -
Vad har hänt i projektet Haga fjärilspark?
Vi är i mål med en stor del av projektet, men ännu återstår flera år av ihållande skötsel för att åtgärderna ska bära frukt. Vi har redan börjat se positiva resultat från skötseln så nu återstår tålamod för att låta naturen utvecklas. -
Är du nyfiken på bygglovsfrågor? Välkommen på öppet hus!
Har du frågor om strandskydd, enskilt avlopp, bygga nytt eller är du nyfiken på andra bygglovsfrågor? Välkommen på öppet hus och träffa oss på VGS, Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning. -
Höstlov med VR, teknik och natur
Ta chansen att besöka Science Centerhuset eller växthuset i Hagaparken när man öppnar upp för aktiviteter under höstlovet.