Regler för skolplacering (skolval)
Förslag för dig
Huvudregeln vid skolplacering är att en elev ska placeras vid den av kommunens skolor där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå. Detta önskemål får dock inte gå ut över en annan elevs rätt till placering vid en skola nära hemmet (närhetsprincipen).
I vissa fall kan flera skolor bedömas som likvärdiga ur kommunikationssynpunkt, även om de ligger på olika avstånd från hemmet. Närhetsprincipen innebär alltså inte att en elev alltid har rätt att bli placerad vid den skola som ligger allra närmast hemmet.
Kommunen får annars frångå vårdnadshavares önskemål om skolplacering i de fall
- den önskade placeringen skulle medföra betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen (t ex kräver utbyggnad eller anställning av ytterligare personal), eller
- det är nödvändigt med hänsyn till övriga elevers trygghet och studiero (gäller ej vid placering i förskoleklass).
Det är kommunen som bestämmer hur många elever som får plats på varje skola. Om det inte finns plats för alla elever som vill gå på en viss skola, behöver kommunen göra ett urval för att avgöra vilka elever som ska få plats. Urvalskriterierna ska vara objektiva, sakliga och icke-diskriminerande.
Hofors kommuns utvalskriterier vid skolplacering
Kriterierna gäller i prioriteringsordning. Ett lägre prioriterat kriterium får endast betydelse om högre prioriterade kriterier är desamma för flera elever och önskemål om vald skola inte kan tillgodoses för samtliga dessa elever.
- Upptagningsområden*
- Särskilda skäl (t ex skyddade personuppgifter)
- Relativ närhet (om två elever har valt samma skola, men bara en får plats, är det eleven som har längst väg till närmaste alternativa skola som prioriteras)
- Absolut avstånd (avstånd mellan hemadress och sökt skola)
- Syskonförtur
- Elever från andra kommuner
- Lottning
* Hofors kommun har beslutat om upptagningsområden med tanke på skolskjuts och trafiksituationen/säkra skolvägar. För elever i centrala Hofors kan detta innebära att den närmaste skolan vad gäller avstånd inte tillhör elevens upptagningsområde.
- Bedömning görs i varje enskilt fall.
- Beslut om skolbyte tas i enlighet med nämndens delegationsordning.
- Skolbyte görs med fördel i samband med terminsstart eller lov (gäller ej vid inflytt).
Kontakt Grundskola
Kontakt Hofors kommun
Artikeln uppdaterades senast:
Aktuellt i Hofors kommun
-
Anna Samuelsson blir vår nya skolchef
Anna Samuelsson har tackat ja till att bli Hofors kommuns nya skolchef. Anna har varit tf skolchef sedan Ylva Appelgren slutade i början av oktober. Hon tillträder tjänsten 1 januari 2025. Tidigare har Anna arbetat som intendent i vår kommun, och har lång erfarenhet av att arbeta med skolfrågor och som skolledare. -
Kommunfullmäktige 10 december
På kommunfullmäktige beslutades bland annat att två avdelningar (Solen och Månen) på Persfallets förskola kommer att stängas permanent från 1 juli 2025.Kommunfullmäktige beslutade även om ett antal taxor samt val av ledamöter i olika nämnder för resterande mandatperiod.Ett nytt reglemente för Socialnämndens antogs. Ett reglemente reglerar vad socialnämndens uppdrag och ansvarsområde är. -
Pilotprojekt för investeringar i robusta offentliga måltider och dricksvattenförsörjning
Livsmedelsverket genomför ett pilotprojekt för att testa hur myndigheten kan arbeta för att stötta kommuners och regioners arbete med att stärka beredskapen inom offentliga måltider och dricksvattenförsörjning. 37 kommuner och regioner får ta del av bidrag inom ramen för projektet. Över 240 sökte bidraget och Hofors kommun är en av de 37 som får ta del av bidraget om 500 000 kr. -
Hofors kommun rustar för digitala prov
Sedan 1962 har man genomfört nationella prov i grundskolan. Att proven nu ska digitaliseras innebär stora utmaningar för kommunerna och har av Skolverket beskrivits som ett av de största IT-projektet någonsin i Sverige.