Hofors Kommun logo, länk till startsida

Förebyggande hemtandvård – ett långsiktigt och framgångsrikt samarbete

Folktandvården Gävleborg har sedan 2023 drivit projektet Förebyggande hemtandvård tillsammans med Hofors kommun.
Resultaten visar goda effekter, och arbetssättet kommer att permanentas och spridas till fler boenden och hemtjänst i regionen.

Förslag för dig

Folktandvården Gävleborg har sedan 2023 drivit projektet Förebyggande hemtandvård tillsammans med Hofors kommun. Projektet syftar till att förbättra munhälsan för äldre och skapa hållbara lösningar för både patienter, personal och miljö. Nu visar resultaten goda effekter, och arbetssättet kommer att permanentas och spridas till fler boenden och hemtjänst i regionen.
Onsdag den 26 mars träffades Hofors kommuns socialchef Cissi Hedwall och Folktandvården Gävleborgs vd för att signera avtalet om hemtandvård.

Bakgrund
Behovet av denna satsning grundar sig i att personal på särskilda boenden (SÄBO) och i hemtjänst har svårt att följa med den enskilda individen till tandvården, och att många närstående inte kan vara med. Detta har lett till höga siffror för uteblivna tandvårdsbesök, särskilt bland äldre.
– Målet med projektet var att skapa jämlik vård och förbättra hälsan för våra äldre patienter, genom att behandla dem så nära hemmet som möjligt, säger Pernilla Hedberg, projektledare på Folktandvården Gävleborg.
– Vi har sett ett stort värde i detta samarbete, och det har blivit en viktig del av vårt arbete för att förbättra livskvaliteten för våra äldre invånare, säger Cissi Hedwall, socialchef i Hofors kommun.

Utbildning och förbättrad munhälsa
Som en del av satsningen har undersköterskor på boenden genomgått utbildning i professionell munvård. De har lärt sig att utföra korrekt rengöring av munhålan, identifiera vanliga avvikelser och känna igen olika tandkonstruktioner. Denna kunskap har lett till att personalen kan upptäcka och åtgärda problem tidigare, vilket förbättrar den övergripande tandhälsan.

Positiva resultat
Den första slutrapporten visar på flera positiva effekter. Bland annat har tiden och kostnaderna för ledsagare vid tandvårdsbesök minskat, och det har blivit lättare för den enskilda individen att få den tandvård de behöver. Kommunen rapporterar också om en förbättrad tandhälsa och en förlängd livslängd hos de boende.
– Vi har sett att fler av våra boende lever längre och mår bättre. Men det är fortfarande för tidigt att säga exakt vad det beror på, säger Cissi Hedwall. Vi ser också att de har mindre problem med munhälsan och att fler än tidigare tar del av erbjudandet. De har också mer energi över till annat sedan projektet inleddes.
– Den största vinsten är att vi kan börja med munvård direkt när en individ flyttar in på boende eller får hemtjänst. Det innebär att vi snabbt kan bidra till en bättre livskvalitet och bättre hälsa för de äldre, säger Pernilla Hedberg.

Framtiden för hemtandvården
Projektet har visat sig vara framgångsrikt och kommer nu att bli en permanent del av arbetet för att förbättra munhälsan bland äldre i regionen. Folktandvården Gävleborg hoppas att denna modell kan spridas till fler kommuner och boenden för att ge fler äldre den hjälp de behöver för att bibehålla en god munhälsa och därmed en bättre livskvalitet.
– Vi vill ge alla äldre möjlighet att behålla en frisk mun och en god livskvalitet, även när de inte längre kan sköta sin munvård själva, avslutar Pernilla Hedberg

Siffror från slutrapport

  • Munhälsobedömningar gjorda mellan 2021-2024 visar en märkbar förbättring av munhälsan.
  • 177 000 kronor per år har sparats in för resor och ledsagartid.
  • Den enskilde individen har sparat 120 kronor för en enkelresa totalt 720 kronor per år.
  • Region Gävleborg har sparat 708 enkelresor till tandvården, ca 557 kronor per resa vilket är en besparing på 394 356 kronor.

Kontakt
Pernilla Hedberg, klinikchef och projektledare, Folktandvården Gävleborg telefon 026 – 15 65 15.
Cissi Hedwall, socialchef, Hofors kommun telefon 0290 – 77 17 01.

Artikeln uppdaterades senast:

Aktuellt i Hofors kommun