För att öka vildsvinsjakten ger kommunen bidrag till jägare
För att öka vildsvinsjakten har kommunen beslutat att ge bidrag till jägarna för provtagning av köttet. Något som ger positiva konsekvenser för både ätbart kött, miljön och vildsvinsbeståndet.
Förslag för dig
Att hålla vildsvinsstammen på en hanterbar nivå så att skador i trafiken, inom jordbruket, på tomtmark och annan värdefull mark minimeras är viktigt.
Bidrag för bättre vildsvinshantering
Därför sökte Jägarförbundet Sandviken Norra och jägarförbundet Årsunda-Österfärnebo tillsammans med LRF Sandviken om bidrag från Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning (VGS).
VGS har fattat beslut om att betala ut 40 000 kronor till Sandvikens jägarförbund och 20 000 kronor till Hofors. Pengarna ska användas för att kunna provta och omhänderta fler skjutna vildsvin inom Sandvikens och Hofors kommuns gränser. Bidraget räcker till 120 provtagningar.
”Det är viktigt framför allt ur ett smittspridningsperspektiv att vildsvin inte lämnas i skogen. I och med det här bidraget möjliggör vi för att fler skjutna vildsvin provtas och att de som har för höga halter av cesium tas om hand på ett korrekt sätt. Det ska inte drabba jägarna ekonomiskt att göra rätt och det här ser jag som något väldigt positivt”, säger Marie Dahlén som är miljöinspektör och även kommunal skyddsjägare inom Sandviken och Hofors kommun.
Mindre smittspridning
Att provta och ta hand om skjutna vildsvin kan vara en tidsödande och kostsam process. Pengarna som Jägarförbundet får gynnar vildsvinsjakten och att färre blir lämnade i skogen efter jakten. Något som ger positiva konsekvenser för både ätbart kött, miljön och vildsvinsbeståndet.
Vad händer med de skjutna vildsvinen?
Det omhändertagna köttet som inte blir mat på grund av trikiner eller för höga halter av Cesium, mals ner och omvandlas till bland annat biogas.
Kontakt VGS
Kontakt Hofors kommun
Artikeln uppdaterades senast:
Aktuellt i Hofors kommun
-
Anna Samuelsson blir vår nya skolchef
Anna Samuelsson har tackat ja till att bli Hofors kommuns nya skolchef. Anna har varit tf skolchef sedan Ylva Appelgren slutade i början av oktober. Hon tillträder tjänsten 1 januari 2025. Tidigare har Anna arbetat som intendent i vår kommun, och har lång erfarenhet av att arbeta med skolfrågor och som skolledare. -
Kommunfullmäktige 10 december
På kommunfullmäktige beslutades bland annat att två avdelningar (Solen och Månen) på Persfallets förskola kommer att stängas permanent från 1 juli 2025.Kommunfullmäktige beslutade även om ett antal taxor samt val av ledamöter i olika nämnder för resterande mandatperiod.Ett nytt reglemente för Socialnämndens antogs. Ett reglemente reglerar vad socialnämndens uppdrag och ansvarsområde är. -
Pilotprojekt för investeringar i robusta offentliga måltider och dricksvattenförsörjning
Livsmedelsverket genomför ett pilotprojekt för att testa hur myndigheten kan arbeta för att stötta kommuners och regioners arbete med att stärka beredskapen inom offentliga måltider och dricksvattenförsörjning. 37 kommuner och regioner får ta del av bidrag inom ramen för projektet. Över 240 sökte bidraget och Hofors kommun är en av de 37 som får ta del av bidraget om 500 000 kr. -
Hofors kommun rustar för digitala prov
Sedan 1962 har man genomfört nationella prov i grundskolan. Att proven nu ska digitaliseras innebär stora utmaningar för kommunerna och har av Skolverket beskrivits som ett av de största IT-projektet någonsin i Sverige.