Hofors Kommun logo, länk till startsida
Två vildsvin betar.

För att öka vildsvinsjakten ger kommunen bidrag till jägare

För att öka vildsvinsjakten har kommunen beslutat att ge bidrag till jägarna för provtagning av köttet. Något som ger positiva konsekvenser för både ätbart kött, miljön och vildsvinsbeståndet.

Förslag för dig

Att hålla vildsvinsstammen på en hanterbar nivå så att skador i trafiken, inom jordbruket, på tomtmark och annan värdefull mark minimeras är viktigt.

Bidrag för bättre vildsvinshantering

Därför sökte Jägarförbundet Sandviken Norra och jägarförbundet Årsunda-Österfärnebo tillsammans med LRF Sandviken om bidrag från Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning (VGS).

VGS har fattat beslut om att betala ut 40 000 kronor till Sandvikens jägarförbund och 20 000 kronor till Hofors. Pengarna ska användas för att kunna provta och omhänderta fler skjutna vildsvin inom Sandvikens och Hofors kommuns gränser. Bidraget räcker till 120 provtagningar.

”Det är viktigt framför allt ur ett smittspridningsperspektiv att vildsvin inte lämnas i skogen. I och med det här bidraget möjliggör vi för att fler skjutna vildsvin provtas och att de som har för höga halter av cesium tas om hand på ett korrekt sätt. Det ska inte drabba jägarna ekonomiskt att göra rätt och det här ser jag som något väldigt positivt”, säger Marie Dahlén som är miljöinspektör och även kommunal skyddsjägare inom Sandviken och Hofors kommun.

Mindre smittspridning

Att provta och ta hand om skjutna vildsvin kan vara en tidsödande och kostsam process. Pengarna som Jägarförbundet får gynnar vildsvinsjakten och att färre blir lämnade i skogen efter jakten. Något som ger positiva konsekvenser för både ätbart kött, miljön och vildsvinsbeståndet.

Vad händer med de skjutna vildsvinen?

Det omhändertagna köttet som inte blir mat på grund av trikiner eller för höga halter av Cesium, mals ner och omvandlas till bland annat biogas.

Artikeln uppdaterades senast:

Aktuellt i Hofors kommun