Hofors Kommun logo, länk till startsida

Sanering av förorenad mark vid nya äldreboendet

I samband med en miljöteknisk markundersökning visade det sig att det finns föroreningar i marken där vårt nya äldreboende håller på att byggas.

Förslag för dig

De föroreningar som hittades var arsenik, bly och koppar. En kostnad på 13 miljoner kronor tillkom för att kunna sanera marken och fortsätta bygget. I budgeten som sattes för investeringsprojektet fanns en post för oförutsedda kostnader, till en början var uppfattningen att kostnaden för saneringen skulle kunna innefattas i den posten. När så inte var fallet redovisades den tillkomna kostnaden både i socialnämnden och i kommunfullmäktige.

Vår förhoppning var att kunna söka medel för saneringen men det har nu visat sig att det inte är möjligt på grund av att kriterierna för bidraget inte uppfylls.

”Att bygga ett nytt äldreboende är en stor investering för våra äldre och i vår kommun. Det är därför viktigt att vi gör allt vi kan för att skydda miljön och säkerställa att bygget sker på ett ansvarsfullt sätt. Även om saneringen inneburit extra kostnader, är det en nödvändig åtgärd för att garantera en säker och hälsosam miljö för våra äldre” säger Tomas Fröjd, socialnämndens ordförande.

Saneringen innebär att den förorenade jorden transporterats till och tagits om hand i Forsbacka.

Det här händer nu

Marken är nu sanerad och arbetet med att bygga äldreboendet fortsätter.

Grundläggningsarbeten pågår just nu för hus B, som kommer att inrymma bland annat storkök, verksamhetsförråd samt boendedelar.

Källarvåning för hus A som kommer att inrymma inkommande media samt fungera som sprinklercentral är klar sedan tidigare och ska börja stomresas under v.34.

Hus B planeras att börja resas under v.35, och grundläggningsarbeten för resterande av hus A påbörjas.

Under tiden för stomresning kommer arbeten att bedrivas under kvällstid och buller kan förekomma. Stommen beräknas vara klar v.49.

Tidsplanen

Tidsplanen är inte förändrad på grund av saneringen. Planen är fortsatt inflytt juni 2026.

Artikeln uppdaterades senast:

Aktuellt i Hofors kommun