Hofors Kommun logo, länk till startsida
Bild på man som tittar på en datorskärm. På skärmen visas en karta.

Mer insyn med öppen data som nu blir gratis för alla

Nu kan du som medborgare ta del av särskilt värdefulla data som tidigare har varit belagd med en avgift. Det finns tillgängligt på vår webbplats och kallas för öppna data. Det betyder att tidigare avgiftsbelagd data som kartor, adressdata och flygbilder nu är offentliga och gratis för alla. Det här ger en ökad transparens i samhället.

Förslag för dig

Bland informationen som finns på vår webbplats och som nu släpps fri finns adress- och byggnadsdata, information om fastighetsgränser, höjddata, flygfoton och kartor.

Det kan också handla om tidtabeller för kollektivtrafik, statistik, geodata, demografi och mycket annat.

Beslutet från EU-kommissionen säger att dessa särskilt värdefulla datamängder ska vara gratis och helst tillgängliga som öppna data. När den här typen av geografisk information blir fritt tillgänglig blir det billigare, enklare och effektivare att utveckla framtidens samhälle.

Vad är öppna data egentligen?

Öppna data är digitaliserad, offentlig information som vem som helst kan använda fritt utan kostnader eller licenser.

Det här ger en ökad transparens i samhället och kan användas av privatpersoner, företag, forskare och journalister för olika ändamål.

Öppna data gör det också möjligt att utveckla många smarta och nyttiga samhällstjänster, som till exempel förbättringar inom sjukvården eller praktisk information om kollektivtrafik.

Fler exempel på nytta som öppna data ger:

  • Det kan rädda liv. Räddningstjänst och blåljuspersonal får tillgång till uppdaterad adress- och kartinformation, vilket kan vara avgörande. Som exempel har många frivilliga organisationer inte tillgång till aktuella kartor idag.
  • Bättre hälsovård. Datan kan användas för att analysera och förbättra sjukvårdstjänster. Till exempel kan statistik om sjukdomsutbrott hjälpa kommuner och myndigheter att förbereda och reagera snabbare.
  • Smart samhällsutveckling. Processerna för bygg- och samhällsplanering kan förenklas och snabbas på rejält. Det kan också ge medborgare mer insyn i mark- och fastighetsförhållanden och bidra till färre skador vid exempelvis grävarbeten.
  • Bättre kollektivtrafik. Tidtabeller och ruttinformation för bussar och tåg görs tillgängliga som öppna data, vilket gör det möjligt att utveckla appar som hjälper resenärer att planera sina resor.
  • Samhällsnyttan av fria offentliga data har värderats till totalt 10-21 miljarder kronor per år, enligt Lantmäteriet.

Är du nyfiken på Hofors kommuns öppna data?
Du kan ta del av den i vår Öppna dataportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Artikeln uppdaterades senast:

Aktuellt i Hofors kommun