Hofors Kommun logo, länk till startsida

Ny översiktsplan är antagen

Under tisdagens kommunfullmäktige antog Hofors kommun den nya översiktsplanen, som tar sikte mot år 2040.

Förslag för dig

”Det känns fantastiskt att vi nu kunnat knyta ihop den här säcken efter flera års arbete. Översiktsplanen ger oss goda förutsättningar att utvecklas i den riktning vi vill. Det har varit en bra process med bred politisk förankring", säger Tomas Isaksson, Kommunstyrelsens ordförande.

Enligt Plan- och bygglagen (2010:900) ska varje kommun ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunen och som anger inriktningen för den strategiska och långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön.

Översiktsplanen är kommunens samlade avvägda ställningstagande för hur mark, vatten och bebyggelse ska användas, utvecklas och bevaras för att säkerställa en långsiktigt hållbar utveckling. Den ska visa hur kommunen tar hänsyn till allmänna intressen samt hur riksintressen ska tillgodoses och hur miljökvalitetsnormer ska följas.

Översiktsplanen är inte juridiskt bindande men ska redovisa kommunens mark- och bebyggelsepolitik och ger vägledning i beslut om mark- och vattenområden samt den byggda miljön.

Den 22 april 2020 beslutade kommunfullmäktige att ge kommunstyrelsen i uppdrag att påbörja arbetet med att ta fram en ny översiktsplan. Arbetet har drivits av Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning (VGS) på uppdrag av kommunstyrelsen.

Arbetet inleddes under våren 2020 med en medborgardialog. Översiktsplanen var ute på samråd under perioden 2 mars 2022 till 2 maj 2022 därefter var den ute på granskning mellan 21 september 2023 och 21 november 2023.

Hofors kommuns nya översiktsplan Pdf, 12.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Läs mer här om översiktsplanen

Artikeln uppdaterades senast:

Aktuellt i Hofors kommun