Suomeksi
english
Hofors kommun
Hofors kommun
Dela Dela
Lyssna

Lyssna

Translate

Translate


Hofors kommun

Sverigefinnarnas dag uppmärksammas med föreläsningar

Visste du att personer med rötter i Finland utgör Nordens största minoritet? Vem är man och vart kommer man ifrån när man varken känner sig finsk eller svensk?
Är du nyfiken på litteratur, musik, film och TV-serier som skapats av personer som har anknytning till Finland? Då ska du boka in 21 februari i almanackan då Sverigefinnarnas dag uppmärksammas på Hofors bibliotek.

Föreläsningar på svenska och finska

Foto: Oiva Latvalehto

Hofors bibliotek uppmärksammar Sverigefinnarnas dag 2019 genom att ha aktiviteter både på finska och svenska, torsdag 21 februari.
Klockan 15 hålls gästföreläsning på finska av Kai Latvalehto, huvudpersonen i dokumentärfilmen Ingen riktig finne och han berättar om filmen, flytten och farsan. Klockan 18 håller Kai Latvalehto föreläsning nummer två för dagen och den hålls på svenska. Det utlovas en kväll om litteratur, musik, film och TV-serier som skapats av personer med rötter i Finland. Sverigefinsk kultur - vad är det? Kai Latvalehto är huvudperson i Mika Ronkainens dokumentärfilm Ingen riktig finne, samt aktuell med doktorsavhandlingen Finnish Blood, Swedish Heart? -om kulturidentitet bland andra generationens sverigefinnar.

Kai Latvalehto är född i Finland, men uppvuxen i Göteborg. Familjen flyttade sedan tillbaka till Finland under hans tidiga tonår. Långt senare i livet upplever han en ofrånkomlig känsla av rotlöshet och i dokumentärfilmen gör han därför tillsammans med sin far en resa, i dubbel bemärkelse. De återvänder för en stund till Sverige där minnen och starka känslor väcks till liv, i dem själva och människorna de möter. Temat för färden förstärks med inslag avmusik.

Ingen riktig finne finns att låna på Hofors bibliotek i DVD-format. Svensk text finns.

Hofors Kommun
813 81  HOFORS

Besöksadress:
Granvägen 8

Växel:
0290-290 00

Org nr:
212000-2296

Hofors Kommun
813 81  HOFORS

Besöksadress:
Granvägen 8

Växel:
0290-290 00

Org nr:
212000-2296