Hofors Kommun logo, länk till startsida


Information angående världsläget

Var hittar jag bekräftade uppgifter om vad som händer i världen? Behöver jag ha jodtabletter hemma? Hur pratar jag med mitt barn om kriget i Ukraina?
På denna sida samlar vi information och uppdaterar löpande kring världsläget.

Information from authorities about the war in Ukraine.

Samlad information

Hofors kommun har, precis som många andra kommuner i länet, fått frågan om vad man ska tänka på angående jodtabletter och om man måste ha det hemma.
Strålskyddsmyndigheten har en informationssida gällade bland annat jodtabletter och hur man ska tänka.

I dagens läge är det av yttersta vikt av att vara källkritisk och tänka på vad man delar i sociala medier. På informationssverige.se finns tips på vad man ska tänka på i sin källkritik. Denna information finns på flera olika språk.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har en informationssida angående Rysslands invasion av Ukraina.

Du som är medborgare i Ukraina, och har ett giltigt pass eller annan id-handling, kan nu ansöka om skydd för dig och din familj som befinner sig i Sverige via en ny e-tjänst på Migrationsverkets webb.

På krisinformation.se finns information från myndigheter. Här finns även speciell information till barn och ungdomar.

Funderar över var i Hofors kommun det finns skyddsrum och vad som gäller kring dem finns en sida på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som pekar ut dem på karta.

Du från civilsamhället kan anmäla via Hofors kommuns e-tjänst vad du kan hjälpa till med.

På Migrationsverket kan du läsa mer om vad som gäller för de flyktingar som kommer från Ukraina, exempelvis massflyktsdirektivet och skolgång.

På Hofors Bilbliotek finns en utställning om hemberedskap där du kan se vad som kan vara bra att ha hemma.

Vill du hjälpa till i Ukrainakrisen eller känner du (eller är en person) som kommit från Ukraina finns också information till dig i länkar på denna sida.

På Folkhälsomyndigheten kan du läsa frågor och svar angående sällskapsdjur från Ukraina. Flertalet av djuren som anländer är vaccinerade mot rabies. Men för att minimera risken för fall av rabies finns det direktiv om att sällskapsdjur från Ukraina ska genomgå veterinärkontroll vid ankomst till Sverige.

Alla sidor som länkas till på denna sida har bekräftad information angående världsläget.